Wel een baan en nu ook een huis: economisch dakloze Mabel krijgt onderdak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLWel een baan en nu ook een huis: economisch dakloze Mabel krijgt onderdak
Arm in een rijk land

Het aantal mensen met een baan maar zonder huis in Nederland groeit. Dat bleek uit onderzoek van RTL Nieuws afgelopen zaterdag. Ook Mabel vertelde haar verhaal. Na de uitzending stroomden de reacties binnen. Zowel de politiek, als mensen die ruimte beschikbaar hebben, willen helpen.

Mabel (31) kwam in 2012 op straat te staan nadat haar relatie uit ging. Sindsdien zwerft ze van bank naar bank. Ze woont nu tijdelijk op een camping. Mabel vertelde: "Het is heel zwaar. Ik heb geen zekerheid. Ik heb geen rust."

Mabel is een zogenoemde 'economisch dakloze'. Ze heeft wel een baan, maar kan geen geschikte woonruimte vinden. Voor particuliere huur en een hypotheek verdient ze te weinig. Maar voor sociale huur komt ze ook niet in aanmerking, want andere mensen met meer problemen krijgen steeds voorrang. Daarom staat ze nu noodgedwongen op straat.

Aantal Nederlanders met baan maar zonder huis blijft groeien
Lees ook

Aantal Nederlanders met baan maar zonder huis blijft groeien

Mabel slaapt tijdelijk op een camping© Koen de Regt
Mabel slaapt tijdelijk op een camping

Huis voor Mabel

Nadat Mabel haar verhaal deed aan RTL Nieuws, stroomden de reacties binnen. Tientallen mensen herkenden de situatie waar Mabel in zit. Maar er waren ook meerdere mensen die woonruimte aanboden. Zo ook Chantal uit Amsterdam die twee maanden op reis gaat: "Toen ik het interview met Mabel zag, vond ik het zo vervelend voor haar. Mijn huis staat toch leeg in augustus en september dus waarom zou ik haar dan geen plekje bieden?"

Mabel is blij met deze tijdelijke oplossing: "Toen ik het hoorde kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is toch een wildvreemde die haar huis openstelt. Elke dag is voor mij tijdelijk. Nu kan ik toch twee maanden ergens blijven."

Ze mag ook mee-eten

Meer permanente oplossingen kwamen ook binnen. Zoals een stel uit Velsen, dat liever anoniem wil blijven: "We kennen de situatie van Mabel, hebben zelf ook ooit ineens op straat gestaan. Wij hadden toen een engeltje op onze schouder en konden snel een nieuwe plek vinden. Wij bieden Mabel een warm welkom. Ze mag hier wonen en inschrijven en zelfs mee-eten als ze wil. Wij vinden het niet kunnen dat gewone Nederlanders met een baan zo op straat staan."

Ook een vrouw in Amsterdam biedt een kamer aan in haar huis omdat ze graag wil helpen. Ze is geraakt door het verhaal en 'die kamer staat toch leeg'. Mabel zal contact met haar opnemen om te kijken of het klikt.

Hartstikke lief

Mabel is overdonderd door de vele reacties die ze kreeg: "Allemaal mensen die me een hart onder de riem steken. Ik vind het hartstikke lief. Eerst had ik helemaal geen opties en nu heb ik ze voor het uitzoeken."

In de uitzending vertelt ook Kees (63) hoe het is om economisch dakloos te zijn. Hij verblijft tijdelijk in een daklozenopvang. Na de uitzending kwamen ook voor hem reacties binnen, maar het is nog niet duidelijk of dat ook echt een oplossing voor hem is.

Politiek zet druk op minister

Om de groeiende groep economisch daklozen tegemoet te komen, moeten er meer betaalbare woningen komen, vinden de Partij van de Arbeid en VVD. Daniël Koerhuis, Tweede Kamerlid van coalitiepartij VVD: "De huidige ambitie van de minister is 75.000 woningen per jaar bouwen. Dat is eigenlijk niet genoeg. Het woningtekort blijft oplopen. Daarom hebben we als coalitie in de Tweede Kamer gezegd: doe nou bovenop die 75.000 woningen, nog eens 15.000 flexwoningen." De VVD hoopt dat met flexwoningen sneller en goedkoper meer huizen beschikbaar komen.

De Partij van de Arbeid heeft Kamervragen gesteld aan minister Ollongren. PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Wonen is nu een recht voor de rijksten geworden en het idee is natuurlijk in een land als Nederland dat je zorgt dat als je een baan hebt, je ook een normale woning kan vinden." Asscher hoopt dat het kabinet een stap verder durft te gaan: "Het kabinet heeft nu heel veel onderzoek gedaan en ze hebben nu afgesproken dat er 75.000 woningen kunnen komen. Dat is eigenlijk te weinig als je ziet hoeveel er nodig is."