Rijswijk

Boom 'ontploft' door bliksem en richt enorme ravage aan: hoe kan dat?

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLBoom 'ontploft' door bliksem en richt enorme ravage aan: hoe kan dat?
RTL

In Rijswijk is afgelopen nacht een boom geëxplodeerd door de bliksem. Stukken hout vlogen met grote kracht rond en waren tot honderd meter verderop terug te vinden. Diverse ruiten van woningen raakten beschadigd en ook een autoruit sneuvelde. Hoe is dit mogelijk?

De bliksem in Rijkswijk afgelopen nacht was zes keer zo hard als gemiddeld, zo bevestigt Buienradar. De explosie van de boom gebeurde met zoveel kracht dat er zelfs stukken hout zijn blijven steken in de gevel van een woning.

Ontstaan van bliksem

"Bliksem ontstaat in grote verticaal ontwikkelde wolken", zegt Bert Heusinkveld, senior onderzoeker meteorologie aan de Wageningen Universiteit. "Daarin vliegen door sterke luchtstromingen ijskristallen omhoog en omlaag, die met elkaar botsen. Hierbij wordt elektrische lading verplaatst en ontstaan er grote elektrische spanningsverschillen tussen de aarde en de wolk."

Als de spanning te groot wordt, dan moet er een ontlading plaatsvinden. "De bliksem zoekt dan de weg naar de aarde met de minste weerstand. Het geleidt niet goed via de lucht, maar wel via hout, metaal en ook via de mens. Jaarlijks overlijden nog steeds mensen door bliksem", aldus Heusinkveld.

Energie en warmte

Vanaf de lucht gaat de bliksem met een snelheid van 150 kilometer per seconde naar de aarde. "Er komt ontzettend veel energie en warmte vrij. Het ontladingskanaal is zelfs vele malen warmer dan de zon."

Opgekrabbeld na blikseminslag: keeper Ivan (16) wakker uit coma
Lees ook

Opgekrabbeld na blikseminslag: keeper Ivan (16) wakker uit coma

Als bliksem in een boom inslaat, dan koken de sappen in die boom binnen één seconde. "Door de hitte wordt water in stoom omgezet. Die sappen zetten dan zo extreem uit dat de boom als het ware ontploft." Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd.

Onverschilligheid

Heusinkveld vindt dat mensen te onverschillig doen over onweer en bliksem. "Als je onweer hoort, dan moet je je zorgen maken. Zelfs als de lucht blauw is. Ik vind dat we veel te weinig oplettend zijn. Ga uit het water, naar binnen. In de auto ben je ook veilig. Maar schuil niet onder bomen."

Lees meer over
OnweerBlikseminslagWeerEditie NL Link in bio