Populair op TikTok

Schade of blindheid door oogkleur te veranderen: artsen waarschuwen voor trend

·Aangepast:
© TikTok/keratonyc/flaak_new_colorSchade of blindheid door oogkleur te veranderen: artsen waarschuwen voor trend
RTL

Van bruin naar blauw of van grijs naar groen, op TikTok gaan veel filmpjes rond van influencers die hun oogkleur operatief laten veranderen. En dat is niet zonder gevaar waarschuwen oogartsen. In Nederland is de eerste hersteloperatie al uitgevoerd. "De gevolgen kunnen groot zijn: van ernstige oogontstekingen tot aan het verliezen van je oog."

Influencers laten in het buitenland – bijvoorbeeld in Zuid-Amerika – hun oogkleur veranderen door ingrijpende operaties. Nic Reus, oogarts van het Amphia Ziekenhuis in Breda legt uit hoe de ingreep gedaan wordt en vooral, wat de risico's zijn. "Er zijn verschillende soorten behandelingen die worden aangeboden", zegt hij tegen Editie NL. "Zo wordt de kleur van de ogen aangepast door middel van irisimplantaten. En daarvan weten we dat er veel ogen door verloren zijn gegaan."

Artsen strijden op TikTok met eigen video's tegen desinformatie
Lees ook

Artsen strijden op TikTok met eigen video's tegen desinformatie

Bij die behandeling wordt er een siliconen velletje met daarin een opening voor de pupil in het oog geplaatst. En dat is niet zonder risico. "Je oog kan er flink door ontstoken raken en ook kan de oogdruk stijgen. Als de oogdruk heel hoog is, dan krijg je beschadigingen aan je oogzenuw en kun je blind worden." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het is een behandeling die in de reguliere geneeskunde ook wordt toegepast. "Bijvoorbeeld bij patiënten die een ongeluk hebben gehad en die een stuk van hun iris missen. Maar dan is het wél veilig. Anders dan bij de cosmetische behandeling wordt hierbij het velletje achter de pupil geplaatst."

Bij een andere behandeling wordt er doormiddel van lasers pigment in het hoornvlies aangebracht. Een oog wordt als het ware getatoeëerd. "Dat is een vrij nieuwe behandeling en we weten nog niet goed wat de gevolgen op de lange termijn kunnen zijn. Op korte termijn kun je een infectie krijgen door de behandeling zelf. Maar we weten nog niet wat het pigment op de lange termijn doet. Het kan een ontsteking geven maar ook kun je bijvoorbeeld sneller verblind raken door de zon of de koplampen."

Hij geeft aan dat het in Nederland niet mogelijk is om een cosmetische behandeling te ondergaan. "Gelukkig heb ik zelf geen patiënten behandeld die hierdoor oogletsel hebben opgelopen. Maar ik raad het alsnog sterk af." Oogarts Robert Wisse van Xpert Clinics Oogzorg heeft wél een patiënt behandeld die oogletsel heeft opgelopen door een dergelijke behandeling. 

Hersteloperatie

Uit privacy-redenen wil hij niet ingaan op deze patiënt maar hij geeft wel aan dat het probleem groot is. "Als ik als arts in de documentatie kijk van collega's wereldwijd, dan struikel ik over de case-reports. Het lijkt wel alsof al deze implantaten problemen geven."

Hij benadrukt dat in Europa en Amerika deze cosmetische behandelingen niet gedaan mogen worden. "En daar is een reden voor. Dit soort behandelingen voldoet niet aan de eisen die wij stellen. Ook al wordt er door de artsen op TikTok gedaan alsof het veilig is: dat is het niet. Ze kunnen ernstige problemen opleveren met complexe vervolgoperaties als gevolg."

Zijn advies is dan ook om het absoluut niet te doen. "En als je het toch hebt gedaan, laat je dan uit voorzorg nakijken door een oogarts in Nederland. Om erger leed te voorkomen."

'Niet doen'

Ook het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap raadt dit soort cosmetische ingrepen sterk af. "Vaak zijn de behandelingen niet goed getest en de gevolgen kunnen groot zijn: van ernstige oogontstekingen tot aan het verliezen van je oog. Het advies is dan ook om dit absoluut niet te doen."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bioTikTok