Rode plekken

Miljoenenboete voor TikTok om video's met 'Frans litteken'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© RTL NieuwsMiljoenenboete voor TikTok om video's met 'Frans litteken'
RTL

TikTok krijgt 10 miljoen euro boete omdat het minderjarigen niet genoeg in bescherming heeft genomen. Het gaat om de trend waarbij jongeren bij zichzelf een 'Frans litteken' aanbrengen: ze trekken hard aan hun wangen of krabben om rode plekken te krijgen rondom hun jukbeenderen.

Filmpjes daarvan waren een jaar geleden vaak te zien op TikTok. De boete is opgelegd door de Italiaanse toezichthouder, de AGCM. Door minderjarige gebruikers van de app deze filmpjes aan te bevelen, bracht TikTok hun psychische en fysieke welzijn in gevaar, zegt de instantie. 

Niet veilig

Volgens de AGCM heeft TikTok de eigen controles niet op orde. "TikTok heeft geen adequate maatregelen genomen om de verspreiding van dit soort beelden te voorkomen en voldoet daarmee niet volledig aan de eigen richtlijn waarmee ze consumenten verzekert dat het platform 'veilig' is".

Europa start onderzoek naar TikTok voor niet genoeg beschermen kinderen
Lees ook

Europa start onderzoek naar TikTok voor niet genoeg beschermen kinderen

De AGCM beklaagt zich er ook over dat TikTok de algoritmes voor aanbevelingen van video's zo inricht dat jongeren zo lang mogelijk naar de app blijven kijken.

Eerder dit jaar sprak de AGCM het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance al aan op de verspreiding van video's waarin jongeren de 'French scar' bij zichzelf aanbrengen. TikTok verwijderde die filmpjes vervolgens.

'Zichtbaarheid beperkt'

Het bedrijf is het oneens met de beslissing van de Italiaanse toezichthouder, laat een woordvoerder weten. "De zogenaamde 'French Scar'-content had gemiddeld slechts 100 dagelijkse zoekopdrachten in Italië vóór de aankondiging van de AGCM vorig jaar, en we hebben lang geleden de zichtbaarheid van deze inhoud voor personen onder de 18 beperkt, en het ook ongeschikt gemaakt voor de Voor Jou-feed."

Vorige maand werd bekend dat de Europese Commissie een onderzoek is begonnen naar de praktijken van TikTok. Brussel kijkt onder meer of kinderen beschermd worden en of het Chinese bedrijf voldoende doet om verslaving tegen te gaan.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
TikTokJongerenEditie NL Link in bio