Schadelijke video's

Europa start onderzoek naar TikTok voor niet genoeg beschermen kinderen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Coco BroekenEuropa start onderzoek naar TikTok voor niet genoeg beschermen kinderen
RTL

De Europese Commissie start een onderzoek naar TikTok. Brussel kijkt onder meer of kinderen beschermd worden en of het Chinese bedrijf voldoende doet om verslaving tegen te gaan. Een vooronderzoek heeft voldoende aanleiding gegeven om te kijken of TikTok daadwerkelijk nieuwe Europese regels overtreedt.

Eurocommissaris Thierry Breton waarschuwde een jaar geleden al voor de 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's die TikTok-gebruikers te zien kunnen krijgen. De app is vooral populair onder jongeren.

De allergrootste internetbedrijven moeten sinds augustus voldoen aan nieuwe Europese regels: de Digital Services Act (DSA). Die stelt strenge eisen aan onder meer transparantie en zorgen voor een veilige online omgeving. Onder meer TikTok, Facebook en Instagram moeten aan de regels voldoen.

De Europese Commissie gaat onder meer onderzoeken of TikTok voldoende doet om verslaving tegen te gaan. Het sociale medium staat bekend om de manier waarop het nieuwe video's voorschotelt die altijd interessant genoeg zijn om te blijven scrollen.

Het bedrijf moet ook maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen door het gebruik van de app lichamelijke of geestelijke schade oplopen. Critici wijzen erop dat de grote hoeveelheid video's die mensen zien een onrealistisch zelfbeeld kunnen creëren. Met name jongeren zouden hier extra kwetsbaar voor zijn.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vorig jaar dat nieuwe TikTok-gebruikers al binnen een halfuur in een stroom van video's over eetstoornissen terecht kunnen komen. Dat is risicovol voor mensen die een eetstoornis hebben of niet lekker in hun vel zitten, zeggen specialisten.

TikTok laat schadelijke video's zien aan mensen met eetstoornis
Lees ook

TikTok laat schadelijke video's zien aan mensen met eetstoornis

Ook kunnen populaire video's ertoe leiden dat kijkers zelf concluderen dat zij ADHD, autisme of een angststoornis hebben. Een onterechte diagnose kan schadelijk zijn, zei een kinder- en jeugdpsycholoog vorig jaar tegen RTL Nieuws.

De Europese Commissie kan nu meer informatie opvragen, interviews afnemen en inspecties uitvoeren. Vermoedelijk gaat het onderzoek maanden in beslag nemen. Er is geen termijn voor hoelang het onderzoek kan duren.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De DSA geldt sinds vorig jaar voor de grootste internetbedrijven. De Europese Commissie treedt daarbij op als toezichthouder.

Afgelopen zaterdag gingen de regels ook in voor kleinere internetbedrijven. In Nederland gaat het onder meer om Marktplaats en de webwinkels bol en woonwinkel fonQ. Die bedrijven moeten worden bekeken door een nationale toezichthouder.

In Nederland is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar die kan nog niet handhaven omdat Nederland de nationale wet niet op tijd heeft aangepast, ontdekte RTL Nieuws vorige week. Dat betekent dat de toezichthouder niets kan met meldingen van mogelijke overtredingen die daar binnenkomen.

Lees meer over
TikTokEuropese Commissie