Minder op je telefoon met 'Mei Social Vrij': 'Keek 12 tot 14 uur naar een scherm'
Dagelijks turen we massaal urenlang op onze telefoon en dat kan een behoorlijk stuk minder, stelt Jan Bruin, bedenker van 'Mei Social Vrij'. In de geest van 'dry january' - waarin mensen in de maand januari de alcohol tijdelijk laten staan - is mei dé maand om ons telefoongebruik drastisch af te bouwen. "Wat ons opvalt is dat we nu al bereiken dat een groot deel van de mensen erkent dat het een probleem is."
"Qua bewustwording willen we het zelfde als dry january", zegt initiatiefnemer Jan Bruin tegen Editie NL. "Maar wij willen niet dat het een soort pauze wordt, zoals bij dry januari het geval is. Wij willen dat mensen écht anders over smartphonegebruik gaan denken."
Hij gaat verder: "Wat ons opvalt is dat we nu al bereiken dat een groot deel van de mensen erkent dat het een probleem is. Ze leggen hun eigen gedrag onder de loep."
Bruin weet weet als geen ander hoe erg het kan zijn. "Ik doe het ook omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel je op je telefoon kan zitten", gaat hij verder. "Toen het op z'n slechtst was, ging het om 12 tot 14 uur per dag op alle schermen bij elkaar. Als je je mail checkt, loopt het al snel door elkaar heen, zeker als je freelancer bent."
Regels
Hij houdt werk en privé nu daarom zoveel mogelijk gescheiden. "Ik probeer nu heel bewust tijdens werktijd mijn gebruik van social media in de ban te doen. Deze maand is ook weer een fijn moment om het strenger aan te pakken."
De initiatiefnemer denkt dat sommige bedrijven heel erg gebaat zouden zijn bij regels over telefoongebruik. "Bijvoorbeeld bedrijven waar mensen wel veel achter de computer zitten, maar die niet per se contact hoeven te hebben met de buitenwereld."
Kwartiertje Instagram
Tegelijkertijd pleit de ervaringsdeskundige voor maatwerk, zodat niet aan iedereen dezelfde regels worden opgelegd. "Voor mensen die in een distributiecentrum werken bijvoorbeeld. Die wil ik echt niet hun kwartiertje Instagram ontzeggen. Maar bij kantoorbanen kan het wel goed werken, denk ik. Die hebben we ook veel, omdat we een diensteconomie zijn."
Er zijn beroepen waar telefoongebruik helemaal verboden is, vertelt Sanne Quint van HR Expert Bureau. "Dokters en assistenten in klinieken, moeten bijvoorbeeld hun telefoon in de kluis stoppen", zegt Quint tegen Editie NL. "Maar er zijn ook plekken waar mensen wel hun telefoon gebruiken, vooral in kantoorbanen."
"Daar zie je dat het belangrijk is om die vrijheid te behouden", gaat ze verder. "Maar het zou wel interessant zijn om te verkennen welke afspraken je hierover maakt."
Mailtje sturen
Een volledig verbod is volgens Quint geen goed idee. "Dan ga je meerdere generaties in de stress gooien, dat zou ik echt niet adviseren. Er zijn ook bedrijven die whatsapp als hoofd communicatiemiddel gebruiken, dan is het wennen als je over moet schakelen. Een mailtje sturen voelt dan als stokoud. Je wordt er bovendien een minder aantrekkelijke werkgever door, als je het gaat verbieden."