Amersfoortse 'keierbal' schiet Groningers in het verkeerde keelgat
Blijf van onze ballen af. Dat roepen de Groningers nu een snackbar uit Amersfoort met een 'keierbal' op de markt komt. Een Amersfoortse variant op de Groningse eierbal. Voor wie hem niet kent: het is een gekookt ei in een gefrituurd kerriejasje. Maar die Groningse bal is immaterieel erfgoed en daar moeten de Amersfoorters van afblijven, zo vinden ze in het noorden. "Bedenk een eigen origineel product!"
De Amersfoortse snackbar Van Gogh bestaat dit jaar 25 jaar. En om dat te vieren komen ze met een nieuwe snack. Of ja, nieuw? De keierbal, vernoemd naar de 'Keienstad, zoals Amersfoort ook wel genoemd wordt, is een kopie van de Groningse eierbal. "We hebben voor ons jubileum een oproep gedaan onder onze klanten om een nieuwe snack te bedenken", zegt eigenaar Arn Zuyderduin van Snackbar Van Gogh tegen Editie NL. "En daar is de eierbal uitgekomen die de naam keierbal heeft gekregen."
Kerrie
Qua uiterlijk lijken de ballen veel op elkaar. "Maar de Groningers maken hun eierbal met traditionele kerriekruiden en wij gebruiken vadouvan. Dat is een Franse variant van het kruid, maar dan is het geroosterd en gefermenteerd."
Maar de Amersfoortse bal schiet veel Groningers in het verkeerde keelgat. "Het is een stukje immaterieel cultureel erfgoed", zegt het Gronings Statenlid Hendri Meendering tegen Editie NL. "Dus wat mij betreft wordt het in heel het land de Groningse eierbal genoemd. Net als de Limburgse vlaai of het Fries suikerbrood."
Maar de naam is niet beschermd. Zoals ook de kroket of de frikandel dat niet is. Alleen de Viandel, Vlammetjes en de Mexicano hebben een beschermde merknaam.
"Ik werd een beetje getriggerd door de naam keierbal", gaat Meendering verder. Want die lijkt wel erg op de Groningse eierbal. Op X deelde hij zijn ongenoegen. "Verkoop de eierbal of bedenk een eigen origineel product! Eens een Groninger, altijd een Groninger."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De Amersfoortse Zuyderduin snapt de commotie wel, en gaat binnenkort met Statenlid Meendering samen een bal eten. "Ik snap heel goed dat het 'hun' snack is en dat het wat oproept." Toch ligt de keierbal na de zomer gewoon in de vitrine van zijn zaak.