8 uur wandelen

Anke (48) startte de Vierdaagse onverwachts alleen, maar vond wandelbuddy's: 'Alleen loop je er verloren bij'

·Aangepast:
Anke (48) startte de Vierdaagse onverwachts alleen, maar vond wandelbuddy's: 'Alleen loop je er verloren bij'
RTL

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelt het overgrote deel van de mensen in paartjes of met een groep. Zo keek Anke van de Lockant ernaar uit om samen met een vriendin de Vierdaagse te wandelen, maar moest ze onverwachts toch alleen starten. Na de eenzame start vond ze echter tot haar geluk toch nog loopbuddy's. "Je trekt elkaar er doorheen als het zwaar is."

Anke keek er enorm naar uit om samen met haar vriendin Hanneke aan de tocht te beginnen. "We hebben er echt naartoe geleefd", legt ze aan Editie NL uit. Maar vlak voor de start van de Vierdaagse werd wandelmaatje Hanneke ziek. "Ze kreeg corona en vlak daarna koorts." 

8 uur lang alleen lopen

Daardoor moest de vriendin van Anke dus op het laatste moment haar deelname afblazen. "De tranen stonden hoog", legt Anke uit. Maar ze besloot wel de 40 kilometer alleen af te leggen. "Dat is acht uur lang alleen lopen. Ik ben van het positieve, maar dit was wel even een dingetje." 

"Alleen loop je er toch een beetje verloren bij. Je kijkt juist uit naar de verhalen onderweg, en trekt elkaar er doorheen als je het even moeilijk hebt", vertelt Anke. "Als je samen wandelt kun je de mooie momenten met elkaar delen, je ziet meer."

Gladiolenoogst valt in het water: 'Een alternatieve bloem voor Vierdaagse is er niet'
Lees ook

Gladiolenoogst valt in het water: 'Een alternatieve bloem voor Vierdaagse is er niet'

Maar na de eerste 10 kilometer kwam Anke tijdens de plaspauze wandelaars Sonja van Wichen en Charlot Janssen tegen. "We herkenden elkaar vanuit het dorp." Ze besloten met z’n drieën verder te gaan. 

Volgens wandeltrainer Leo Neuteboom maakt wandelen met een buddy een enorm verschil. "Voor heel veel mensen is het dé methode om toch uit de stoel te komen", legt hij aan Editie NL uit. "Vaak is het het laatste zetje om juist wel te gaan bewegen."

Sociale verplichting

Volgens hem werkt samen wandelen met onbekenden motiverender dan alleen wandelen. "Je voelt dan toch een sociale verplichting om te gaan." En je hoeft lang niet altijd met elkaar te praten. "Als je het zwaar hebt las je gewoon een stilte momentje in. Geef het vooral aan als je dit nodig hebt."

Soms komt het voor dat iemand sneller wandelt dan de ander, maar daar is volgens wandeltrainer Neuteboom een trucje voor. "Zo kun je lusjes maken, waarbij iemand vooruitloopt en in een lusje weer terugkomt." Al moet uiteindelijk de snellere loper zich wel wat aanpassen aan de langzamere loper.

Dus is het van belang dat de langzame loper makkelijker leert lopen. "Hoe makkelijker je leert lopen, hoe sneller je gaat." Volgens de wandeltrainer zijn er nog genoeg mensen die een lesje wandelen kunnen gebruiken. "Je moet landen op je hak. Zet af met de zijkant van je voet en rol naar de grootste tenen toe."

Gelukkig hebben Anke en wandelmaatjes Sonja en Charlot geen last van een verschil in tempo. "We hebben exact hetzelfde tempo. Het voelt heel natuurlijk dus dat is fijn." De dames hebben daarom alle vertrouwen dat ze komende vrijdag samen de finish zullen bereiken. 

Vind een wandelmaatje

Inmiddels bestaan er allerlei manieren om een wandelbuddy te vinden. Zo zijn er speciale Facebookgroepen zoals: ‘Lekker Wandelen’ of ‘Wandelmaatje Gezocht’, waarbij je je kunt aansluiten. Maar je kunt ook een oproepje doen op websites als ‘tweevoeters.nl’ of ‘tevoetonline.nl’. En voor de single wandelliefhebber bestaat er zelfs een dating site ‘dewandeldate.nl’ om vrijgezelle medewandelaars tegen te komen.

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bio