Heemskerk

Bouwplaats met publiek: 'Het is een beetje alsof je met lego speelt'

·Aangepast:
© Editie NLBouwplaats met publiek: 'Het is een beetje alsof je met lego speelt'
RTL

Geen concert of theatervoorstellen maar hijskranen en graafmachines. Bij een bouwplaats in Heemskerk is een tribune geplaatst zodat het publiek kan kijken naar de bouw van 28 woningen in 28 dagen. "Soms serveren we ook koffie."

Als op een legobouwplaat worden er in het Noord-Hollandse Heemskerk in een kleine maand tijd, maar liefst 28 woningen gebouwd door Stichting Woonopmaat. En deze razendsnelle bouw trekt zoveel bekijks dat de aannemer en wooncorporatie een tribune hebben neergezet voor het publiek. 

Prijs koopwoning in 2023 gedaald, dit kost een huis in jouw regio
Lees ook

Prijs koopwoning in 2023 gedaald, dit kost een huis in jouw regio

"Het is een uniek project en dat wilden we niet alleen voor onszelf houden", zegt Marjon van Bemmelen tegen Editie NL. "Mensen vinden het boeiend om te zien hoe er gebouwd wordt. Je ziet echt dat jong en oud komt kijken. Gisteren kwamen er zelfs een kinderdagverblijf en een school langs, het is zo leuk dat mensen komen kijken. Soms serveren we ook koffie."

© Editie NL

Het bouwproject is geen alledaagse bouwput: de woningen komen pre-fab aan. Dat wil zeggen dat ze vooraf in een fabriek gebouwd zijn, en dat trekt bekijks. "De woningen komen bijna in z'n geheel aan hier en dat is echt mooi om te zien. Het is een beetje alsof je met lego speelt." 

En dat heeft een aantrekkingskracht op kinderen maar ook op volwassenen ziet Lydia Tiemens van Bouwend Nederland. "Het is meer dan alleen maar kinderen die een grote machine willen zien. Alles komt samen op een bouwplaats, de bouw wordt echt met het hoofd en de handen gedaan. Je ziet hoe er van niets ineens een gebouw staat, van grote machines tot een concreet resultaat."

Dag van de Bouw

Dat is leuk voor het publiek, maar ook fijn voor de bouwbedrijven want die staan als het ware in hun eigen etalage te werken. Daarom organiseren bouwbedrijven ook een jaarlijkse Dag van de Bouw. "Dan stellen we landelijk alle bouwplaatsen open. Van een nieuwe snelweg tot een renovatie van een oude kerk. Dit jaar kwamen er maar liefst 75 duizend bezoekers op af." 

Tussen die bezoekers zitten - zo hoopt de bouw - ook toekomstige collega's. "Op een bouwplaats zie je hoeveel verschillende banen er zijn. Je kunt als timmerman aan het werk zijn, een hijskraan besturen of als uitvoerder berekeningen maken. En al deze mensen zijn heel hard nodig."

Lees meer over
Bouwend NederlandEditie NL Link in bioBouw