'Spoedzorg Connect'

Sneller zorg verlenen door live-camera in ambulance: 'Operatiekamer alvast klaarzetten'

·Aangepast:
RTL

Ziekenhuispersoneel dat live mee kan kijken met de patiënt in de ambulance. Vanaf volgend jaar rijdt er in Hoofddorp en Purmerend een ambulance rond waarin dit kan. Op die manier weten de zorgmedewerkers meteen wat er aan de hand is met de patiënt en kunnen ze sneller starten met zorg verlenen.

In de ambulance zitten camera's die bij levensbedreigende situaties live verbinding hebben met het traumacentrum in het ziekenhuis. "We kunnen de ernst goed inschatten en daardoor kunnen we de voorbereidingen al eerder treffen", zegt Lotte Terwind, programmamanager Spoedzorg Connect tegen Editie NL. "Dus bijvoorbeeld operatiekamers al klaarzetten en de juiste specialisten oproepen." 

Nu telefonisch

Nu doen ambulancemedewerkers dit vooral telefonisch. "Met woorden is het toch lastiger overbrengen, zeker in dit soort acute situaties", zegt ambulanceverpleegkundige Dave Bouman tegen Editie NL. "Nu kunnen ze via beeld precies zien hoe het met de patiënt gaat."  

Ambulanceritten:

In totaal waren er vorig jaar ruim 1,4 miljoen ambulanceritten. Die worden onderverdeeld in 3 categorieën. 

  • Er waren ruim 311.000 planbare ritten, dat zijn ritten tussen ziekenhuizen of een patiënt die naar huis wordt gebracht. 
  • 446.000 ritten hadden wel spoed maar waren niet levensbedreigend. 
  • En ruim 700.000 ritten die wel levensbedreigend waren en waar dus deze videoverbinding gebruikt had kunnen worden.

Bron: Ambulancezorg Nederland

Jasper draait ambulancedienst in ruil voor gratis vakantiehuisje: 'Scheelt een hoop geld'
Lees ook

Jasper draait ambulancedienst in ruil voor gratis vakantiehuisje: 'Scheelt een hoop geld'

Al is privacy-advocaat Maud Slaghek niet meteen overtuigd dat het zomaar mag. "Je mag niet zomaar iemand filmen in een ambulance", zegt ze tegen Editie NL. "Maar het komt uiteindelijk aan op belangenafweging." Dat zijn aan de ene kant de belangen van de zorg – het beter maken van iemand – en aan de andere kant het recht op privacy. 

Mag niet zomaar

"Als je kan aantonen dat het filmen van iemand echt helpt in de zorg, en dat het niet op een andere manier kan, dan mag het." Ook moet er volgens haar goed opgelet worden wie de beelden mag bekijken. "Het personeel mag niet worden gecontroleerd op hun werkzaamheden op deze manier. Het mag ook niet worden gebruikt voor trainingsdoeleinden. En ook iemand die meegaat met de patiënt mag niet zomaar gefilmd worden." 

Maar dat is volgens programmamanager Lotte Terwind ook niet het doel. "Het doel is echt om de zorg te verbeteren. Het beeld wordt ook niet opgeslagen." Patiënten die bij kennis zijn en aan kunnen geven niet gefilmd te willen worden, mogen dat doen.

Lees meer over
Editie NL Link in bioAmbulanceGezondheidszorgPrivacy