Nieuwe behandelmethode geeft patiënten met incomplete dwarslaesie hoop
Een sprankje hoop voor mensen met een incomplete dwarslaesie. Een nieuwe studie, die recent werd gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Nature, laat zien dat een patiënt met een incomplete dwarslaesie na een behandeling met diepe hersenstimulatie weer is gaan lopen. "Kan ik straks ook weer hardlopen?"
Deep Brain Stimulation (DBS) blijkt een effectieve behandelmethode voor mensen met een incomplete dwarslaesie. Onderzoekers lokaliseerden het juiste gebied in de hersenen dat gestimuleerd moest worden om de zenuwen in het ruggenmerg aan te sturen. Een verlamde patiënt kon hierdoor weer lopen.
Een onderzoek dat dwarslaesiepatiënt Paul Boeren vol verwachting volgt. Hij liep in 2009, als gevolg van een verkeersongeluk, een incomplete dwarslaesie op. "Na intensieve revalidatie heb ik weer leren lopen", zegt hij tegen Editie NL. Maar zijn balans laat nog te wensen over. "Ik kan mijn spieren wel aansturen, maar daarvoor moet ik wel altijd naar mijn benen kijken. Ik ben heel benieuwd of met deze techniek te stimuleren valt dat ik mijn benen kan besturen. Als je namelijk geen spanning op je spieren en pezen voelt is dat heel lastig."
Boeren is voorzitter van Dwarslaesie Organisatie Nederland. Hij merkt dat het onderzoek veel losmaakt bij lotgenoten. "Vooral onder mensen die nu in revalidatie zitten. Je moet je voorstellen dat, als je nu al maanden in een kliniek woont, dit hoop geeft voor de toekomst." Dat geldt ook voor hemzelf. "Ik ben benieuwd of ik ooit weer kan hardlopen. Dat deed ik vroeger heel graag."
Hoop
Revalidatiearts Ilse van Nes van de Sint Maartenskliniek in Ubbergen is erg enthousiast over het onderzoek. "Behalve revalidatie zijn er nog niet veel andere behandelmethoden op dit moment", zegt ze tegen Editie NL. "Dat ze nu een gebied in de hersenen hebben gevonden dat door stimulatie de zenuwen in het ruggenmerg kan aansturen geeft hoop."
Patiënten met een incomplete dwarslaesie revalideren nu vooral met hulpmiddelen zoals een rollator, loopbrug of krukken. "Of doormiddel van een gewichtloosheidssysteem of in een VR-omgeving. In theorie zou het revalideren met DBS veel sneller kunnen. Ik vind het heel gaaf dat dit soort onderzoeken er zijn. Die hoop hadden we heel lang niet, dus dat is voor mij als revalidatiearts enorm fascinerend."
DBS wordt momenteel nog vooral gebruikt om hersenaandoeningen te behandelen, legt neuroloog Thies van Asseldonk van het ETZ uit aan Editie NL. "Bij patiënten met de ziekte van Parkinson of mensen met een tremor of Gilles de la Tourette."
Dat DBS in de toekomst ook voor de behandeling van een dwarslaesie gebruikt kan worden vindt hij bijzonder. "Bij een dwarslaesie zit het probleem in het ruggenmerg, maar de behandeling in het hoofd. Het ruggenmerg is het systeem dat de beweging aanstuurt, maar hiermee kunnen ze in de hersenen het systeem aanpassen waardoor je weer kunt lopen."