Miss Universe

Miss Nepal is plussize, Miss Nederland trans: 'We vieren het vrouw-zijn'

Door Matthijs Voortman··Aangepast:
© EPAMiss Nepal is plussize, Miss Nederland trans: 'We vieren het vrouw-zijn'
RTL

Bij de Miss Universe-verkiezingen maken momenteel niet de missen met de slanke tailles de meeste indruk, maar gaat alle aandacht uit naar Miss Nepal, de eerste plussize vrouw die meedoet en Miss Nederland, een trans vrouw. "Het vrouw-zijn wordt gevierd. Dus daar horen alle soorten en maten vrouwen bij", zegt Kim Kötter die zelf in een hele andere tijd deelnam voor Nederland.

Toen Miss Nepal Jane Dipika Garrett (23) eerder deze week over de catwalk in de Adolfo Pineda Arena in San Salvador liep, klonk er een oorverdovend applaus en gejoel. 'Ze verovert de harten van de Salvadorianen, niet alleen vanwege haar schoonheid, maar ook vanwege haar persoonlijkheid', schrijft een journalist die bij de Miss Universe-verkiezingen aanwezig is.

Garrett, zo schrijft de journalist, is de eerste vrouw 'met rondingen' bij Miss Universe.

Andere tijden

Hoe anders was dat in de tijd dat de Nederlandse Kim Kötter (41) meedeed aan de missverkiezing. Ze werd in 2002 Miss Nederland en toen zij naar de Miss Universe-verkiezingen ging, was ze naar eigen zeggen 'nog helemaal bleu'. "Ik dacht er niet zo over na, ik deed gewoon mee. Ik voldeed dan ook ruimschoots aan de juiste maten, was niet getrouwd en had geen kinderen."

Kim Kötter in 2002 (tweede van links).© EPA
Kim Kötter in 2002 (tweede van links).

Om mee te kunnen doen, waren dat in die tijd nog belangrijke voorwaarden. Maatje te groot? Vergeet het dan maar. Te kort, jammer dan. Moeder? Ook dan kwam je er niet tussen. En als trans vrouw was het uitgesloten dat je mee zou doen.

Maar de tijden veranderen. "Gelukkig maar", zegt Kötter. "Het gaat nu om het vrouw-zijn in de breedste zin van het woord."

Eerste trans vrouw

De meeste voorwaarden zijn geschrapt. Zo doet namens Nederland Rikkie Kollé mee in El Salvador. Ze is de eerste trans vrouw ooit die Miss Nederland is geworden. Dat was een historisch moment, zei ze eerder dit jaar tegen RTL Nieuws. "Waar ik heel trots op ben. Ik vind het zo goed en fijn dat er open over queers gesproken wordt."

Miss Nepal in El Salvador (lees door onder filmpje):

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het ontvangst in El Salvador is warm geweest, zegt Rikkie tegen RTL Nieuws. Net als Garrett is ze niet 'doorsnee'. "Het maakt niet uit wie je bent of wat je maat is: hoe je er ook uit ziet, elke vrouw mag er zijn."

Diverse wereld

Rikkie doet naar eigen zeggen mee om haar boodschap aan de hele wereld te laten horen. Ze noemt het verstandig dat er meer modellen meedoen die bijvoorbeeld een maatje meer of al kinderen hebben, omdat het laat zien hoe divers de wereld is. "Zoals onze maatschappij dat ook is", zegt ze telefonisch vanuit El Salvador.

Zaterdag zal tijdens de grote finale blijken wie de nieuwe Miss Universe wordt. Een droom voor Rikkie. "Maar of ik nu win of niet, het is een heel mooie ervaring geweest. En ik wil graag ook na deze verkiezing mijn droom doorzetten om een platform te creëren voor andere queer personen die met vragen zitten over hun identiteit bijvoorbeeld." Voor Rikkie was het toen zij nog kind was namelijk niet vanzelfsprekend om te zien dat er ook andere mensen zijn zoals zij.

Rikkie Kollé in El Salvador
Rikkie Kollé in El Salvador

Oud-miss Kim Kötter heeft veel waardering voor deze missen die 'niet de makkelijkste weg kiezen'. "Ze krijgen veel haat over zich heen. Dat is niet makkelijk en daarom heel knap dat je dat doet. Het zijn échte rolmodellen."

Schoonheid in alle facetten

De vrouwen krijgen bij Miss Universe punten voor hun schoonheid in alle facetten, dus behalve voor hun uitstraling en uiterlijk, ook voor de boodschap die ze iedereen willen meegeven. Verder benoemen ze de dingen die spelen in de wereld, en daar maken ze statements over, zoals hier te zien is. "Het is allesomvattend", zegt Kötter.   

Miljoenen mensen in de wereld kijken ernaar, live of achteraf. Kötter volgt het evenement vooral via social media. Ze vindt het mooi dat er zoveel verschillende deelnemers zich duidelijk uitspreken. "Het is goed dat de verschillen meer zichtbaar worden. Het idee van de Miss Universe-verkiezing is volgens mij dat iedere vrouw zich moet kunnen identificeren. Wij vrouwen hebben nog steeds een minderwaardigheidscomplex, in veel landen worden vrouwen nog ongelijk behandeld. Er valt nog veel winst te behalen. Laten we vooral vieren dat we vrouw zijn. En daarmee ook een voorbeeld kunnen zijn. Dát is wat ze laten zien bij Miss Universe."

Lees meer over
Link in bioEditie NL Link in bio