Formatie begint

Yeşilgöz: VVD niet in kabinet, eventueel wel gedoogpartner

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

De VVD wil niet in de regering. Dat heeft fractieleider Dilan Yeşilgöz (VVD) zojuist gezegd. Als reden noemt ze het verlies van tien zetels. Wel zegt ze dat de VVD als gedoogpartner een 'kabinet van winnaars' eventueel steunt. PVV-leider Wilders is teleurgesteld.

De beoogde fractievoorzitters van de nieuwe Tweede Kamer komen vandaag bijeen om over de formatie te praten. De PVV heeft Eerste Kamerlid Gom van Strien voorgedragen als verkenner. Bijna alle fractie stemden hiermee in. Hij gaat onderzoeken welke regeringscoalities er mogelijk zijn. 

Yeşilgöz noemde de PVV van Geert Wilders (37 zetels) en NSC van Pieter Omtzigt (20 zetels) de grote winnaars van de verkiezingen. Ze geeft nu aan dat ze tijdens de formatie wel met hen aan tafel wil zitten om 'kaders' mee te geven aan de formerende partijen. Zij ontkent dat zij met deze opstelling een rechtse formatie moeilijker zou maken. "Ik wil oprecht niks moeilijker maken, maar juist een constructief centrumrechts kabinet vooruithelpen."

Sla rondje over

De VVD-leider vindt het logisch om nu niet mee te doen aan het kabinet. De kiezer heeft volgens haar aangegeven dat het wel 'wat minder VVD' mag. "Ik hoor ook uit de partijen: VVD, sla toch een rondje over." Verder gaat haar partij 'de Kamer in', zegt ze in onderstaande video:

Yeşilgöz: 'We pakken een andere rol en gaan niet in kabinet'

De PVV neemt als grootste partij na de verkiezingen nu het voortouw. Wat betreft de te vormen coalitie komt na de verkiezingsuitslag vooral een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB veel langs als mogelijkheid. Volgens parlementair verslaggever Marieke van de Zilver is zo'n kabinet 'over rechts' eigenlijk de enige reële optie.

Dat de VVD daar niet in wil, maakt volgens haar de formatie lastiger. "Andere partijen moeten natuurlijk ook akkoord gaan met zo'n gedoogconstructie. Het is de vraag of dat gebeurt."

PVV-leider Geert Wilders is er niet blij mee dat de VVD nu al uitsluit om met zijn partij in het kabinet te gaan, zo zegt hij hier:

Ook NSC-leider Pieter Omtzigt noemt het een bijzondere opstelling van de VVD.  "Het bemoeilijkt in ieder geval het formatieproces", dat volgens hem toch al een ingewikkelde puzzel was." BBB-leider Caroline van der Plas vindt het 'raar' dat de VVD niet wil meeregeren. "Ik begrijp niet dat ze een rondje overslaan", verzucht Van der Plas. "We hebben rekening te houden met de mensen in het land, en nu gaan we hier lopen dimdammen over van alles en nog wat."

Bij een gedoogconstructie maakt de regering plannen, die in ruil voor inbreng bij het beleid worden gesteund door de gedoogpartner. Die levert geen ministers en heeft geen verantwoordelijkheid voor het beleid.

Eerder gedoogkabinet

Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was er ook een gedoogkabinet. Het minderheidskabinet van VVD en CDA werd toen gesteund door de PVV, die toen zelf de gedoogpartner was. Dit kabinet was geen lang leven beschoren. Na anderhalf jaar viel Rutte I over het terugdringen van het 
begrotingstekort.

Lees meer over
Dilan YesilgozVVDVerkiezingenTweede KamerverkiezingenLink in bio