Onderzoek ING

Woningverkoop grote steden veert op: 'Maar dat is van korte duur'

Door RTL Z··Aangepast:
© Mariette Carstens/ Hollandse HoogteWoningverkoop grote steden veert op: 'Maar dat is van korte duur'
RTL

Er zijn in het derde kwartaal flink meer bestaande woningen verkocht in de grote steden. Economen van ING schrijven de opleving toe aan de coronacrisis, maar denken ook dat het van korte duur is.

In de vier grote steden zag de bank de grootste stijging in ruim een jaar. In Utrecht steeg de verkoop met 11,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook Amsterdam (+4,0 procent), Rotterdam (+6,0 procent) en Den Haag (+3,3 procent) noteerden plussen.

Vanaf de tweede helft van 2019 zag ING nog een dalende trend in de verkoop in Utrecht en Amsterdam en een stabilisering in Rotterdam en Den Haag.

Steeds meer mensen wonen in een oud kantoorpand
Lees ook

Steeds meer mensen wonen in een oud kantoorpand

Vakantie in eigen land

Tegelijkertijd hebben Nederlanders vanaf april van dit jaar vaker hun woning te koop gezet. Ook heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat veel Nederlanders vakantie in eigen land vierden. 

"De combinatie van meer aanbod en meer tijd om te verhuizen heeft er vooral in de grote steden voor gezorgd dat er in de zomer meer woningen van eigenaar zijn gewisseld", zegt ING-econoom Mirjam Bani.

Volgens Bani veranderen consumenten ook van strategie, ze willen eerst hun bestaande woning verkopen voordat ze een nieuwe aankoop doen. Eerder was dat nog andersom, zegt de econoom. Maar door de coronacrisis willen we meer zekerheid hebben. 

Er kwam hiermee heel even wat lucht in de krappe woningmarkt van grote steden, zegt ING. En dat zien we terug in de cijfers. 

'Opleving van korte duur'

Toch denkt het Economisch Bureau dat de opleving in de grote steden van korte duur is. De coronacrisis zal uiteindelijk zorgen voor afkoeling op de woningmarkt. In de eerste helft van 2021 is verwacht de bank dit als eerste terug te zien in een daling van het aantal verkooptransacties. Daarna volgt een neerwaarts effect op de prijzen. 

Uitstelgedrag

Volgens ING komt dat onder meer omdat consumenten een verhuizing uitstellen, vanwege de onzekerheid of bijvoorbeeld inkomensverlies. Ook is er minder krapte op de woningmarkt, omdat er minder migranten naar Nederland komen.

Of de voorspellingen uitkomen is nog de vraag. Ook Rabobank sprak recent de verwachting uit dat de huizenprijzen in Nederland volgend jaar onder druk komen te staan door de coronacrisis, maar stelde dat later weer bij. Nederlanders zelf maken zich ook weinig zorgen over de huizenmarkt.

Sterkste stijging in 20 jaar

De woningmarkt lijkt zich vooralsnog niets aan te trekken van de coronacrisis. De prijzen van koopwoningen stegen het afgelopen kwartaal met 11,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in 20 jaar tijd, zegt makelaarsvereniging NVM.

Lees meer over
WoningmarktZ link in bio