Geld en werk

'Ik heb een studieschuld, maar ik ben onvindbaar in het buitenland'

Door RTL Nieuws / Sonja Allachi ··Aangepast:
© iStock'Ik heb een studieschuld, maar ik ben onvindbaar in het buitenland'
RTL

"Het is maar geld. Je leeft maar één keer en dat kun je beter in stijl doen," zegt Michel over zijn studieschuld. Hij is één van de ruim 23.000 onvindbare Nederlanders die hun studieschuld nog moeten aflossen. Maar oud-studenten Michel en Sarah zijn dat voorlopig nog niet van plan.

ZIE OOK: 23.000 oud-studenten gezocht, met totale schuld van 80 miljoen

Michel (niet zijn echte naam) zit momenteel in Cambodja. Hij heeft een studieschuld van meer dan 20.000 euro en heeft nog niks afgelost. "Als ik genoeg geld heb dan kom ik wel weer terug naar Nederland om alles af te betalen", zegt hij.

Tot die tijd reist hij de wereld rond. Hij studeerde af in communicatie en vertrok daarna naar het buitenland. In de afgelopen vier jaar is hij onder andere in Turkije, Frankrijk en Australië geweest. Dat hij nog niets heeft terugbetaald, is volgens hem niet per se onwil.

Geen stress om studieschuld

"In de perfecte wereld had ik een goed betaalde baan waarmee ik mijn studieschuld kon aflossen." Een van de redenen waarom hij naar het buitenland is vertrokken, is omdat hij in Nederland geen baan kon vinden en altijd al wilde gaan reizen. 

"Ik weet niet hoe hoog mijn studieschuld precies is, maar ik schat tussen de 20.000 en 30.000 euro." Zolang die schuld openstaat, loopt de rente op, maar Michel maakt zich geen zorgen. Hij wil zijn studieschuld op zijn eigen tempo gaan aflossen. "Als ik over een tijd met een bak geld kom aanzetten, zullen ze vast niet klagen." 

Niet bang voor opsporing

"Het is maar geld. Je leeft maar een keer en dat kun je dan beter in stijl doen", zegt hij bovendien. Tussen het reizen door werkt Michel als freelancer. Zo bekostigt hij zijn reizen en zijn eigen onderhoud. Daarnaast zet hij naar eigen zeggen ook wat geld opzij zodat hij ooit zijn schuld kan aflossen. "Ik ben scriptschrijver, video-editor en grafisch vormgever," zegt hij.  

Michel is niet bang dat DUO hem kan opsporen in het buitenland. "Ik ben onvindbaar en sta ook nergens ingeschreven." Sinds zijn afstuderen heeft Michel geen contact meer met DUO. Zijn studieschuld aflossen vanuit het buitenland is volgens hem geen optie. "Als freelancer verdien je niet altijd even goed. Ik moet eerst een netwerk opbouwen en zorgen dat ik genoeg opdrachten binnenkrijg. Dat duurt een paar jaar."

'Zonde van het geld'

Ook Sarah (niet haar echte naam) ging naar het buitenland. Ze heeft in Nederland een studieschuld van ongeveer 17.000 euro. "Ik heb er weleens over nagedacht om het af te lossen vanuit het buitenland, maar dat ga ik toch niet doen." Ze vindt het zonde van het geld.

Sarah begon ooit aan een opleiding tot docent Engels, maar die heeft ze niet afgemaakt. Daarom moet nu haar opleidingskosten terug betalen. "Ik kwam er halverwege de opleiding achter dat ik hem niet leuk vond. Ik was niet meer gemotiveerd. En ik vind dat anders dan wanneer iemand tijdens zijn studie bovenop de basisbeurs extra geld leent en na het behalen van zijn diploma niks wil terug betalen. Ik kreeg alleen een basisbeurs, iets waar ik recht op had." 

Niet meer terug naar Nederland

Ze vertrok naar Frankrijk, omdat ze in Nederland geen toekomst meer zag. "Het land was te klein voor mij. Ik voel mij hier echt thuis in Frankrijk. Ze hebben hier een andere mentaliteit, cultuur en andere mensen. Ik zie het als een verrijking."  

Sarah is niet van plan om terug te keren naar Nederland. "Mocht dat wel gebeuren dan zal ik mijn studieschuld gewoon terugbetalen." Maar voorlopig zit ze goed. "Ik heb een goede baan en betaal hier in Frankrijk netjes al mijn rekeningen. Hier heb ik geen schulden." 

'Ze komen er wel achter waar ik zit'

In haar eigen omgeving heeft ze het vaker zien gebeuren dat mensen naar het buitenland gaan en hun schulden achterlaten. "Een paar collega's van mij hebben ook een studieschuld in Nederland en zijn ook niet van plan om dat terug te betalen." 

Toch is ze er niet op gerust dat ze haar schulden kan ontvluchten. "Ik denk dat ze er uiteindelijk wel achter komen waar ik zit." Toch heeft het speciale team van DUO dat deze oud-studenten moet opsporen Sarah en Michel nog niet kunnen vinden.

DUO zet oud-studenten die onvindbaar zijn op een signaleringslijst waarbij het verlengen van het paspoort geweigerd wordt. Je paspoort verlengen kan dan wanneer de studieschuld wordt afgelost.  "Ik heb recent nog mijn paspoort verlengd. Voorlopig is er nog niks aan de hand dus."  

Lees meer over
DUOStudentenCambodjaFrankrijk