'Omdat ik homo ben, heb ik mijn carrière als voetballer beëindigd'
"Ik voelde me niet veilig omdat ik homo was. De grappen kwamen te hard aan." Oud-doelman Arnold Smit stopte als profvoetballer vanwege zijn geaardheid. Maar het kan ook anders: Mitchell Janssen (21) kreeg juist hele mooie reacties van zijn team."
Ruim 16 procent van de homo's en lesbiennes voelt zich op niet veilig op de sportclub. Vooral bij voetbalclubs is dat een groot probleem, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Arnold Smit, oud-profkeeper, herkent dat. Hij stopte jaren geleden met zijn profcarrière vanwege zijn geaardheid. Het ging niet samen.
Amateurvoetballer Mitchell Janssen (21) heeft juist andere ervaringen. Zijn team pakte zijn homo-zijn heel goed op.
Arnold Smit: 'Ik worstelde zoveel dat ik niet langer kon voetballen'
"Homo en voetballer zijn was in de tijd dat ik profvoetballer was niet echt een optie. Ik was doelman bij Volendam. Het was in 1997. Ik voelde me niet veilig genoeg op de vereniging. Daarom sprak ik er niet over en als het over meisjes ging in de kleedkamer, zorgde ik er wel voor dat ik iets anders aan het doen was. In die tijd waren er geen positieve voorbeelden van homo's in de voetbalwereld. De grappen die werden gemaakt over homo's kwamen heel hard aan. De Engelse voetballer Justin Fashanu kwam in 1990 uit de kast, maar zijn bekentenis kende een treurig vervolg. Hij pleegde zelfmoord. Dat was mijn voorbeeld."
Arnold kon het op een bepaald moment niet meer voor zich houden dat hij homo was. "Ik kon me niet ontwikkelen, ik speelde toneel. In het begin had mijn coming-out een positieve wending; ik liet zien dat homo's net zo goed konden voetballen als hetero's."
Niet veilig
Maar toen hij een bestuurder van de voetbalclub vroeg hoe er met homoseksualiteit binnen de vereniging werd omgegaan, voelde Arnold zich niet meer veilig. "Die man zei dat ik het maar beter voor me moest houden en niet over mijn geaardheid moest praten. Ik deed dat dus ook maar niet. Ik keek toch tegen die bestuurders op. Hun mening was leidend maar ik kon daardoor eigenlijk geen kant meer op. Je eigen seksualiteit wordt dan een obsessie, je denkt dat je de enige bent. Ik voelde me ook alleen."
"Ook met het verhaal van de Engelse voetballer Fashanu in het achterhoofd heb ik besloten de profwereld vaarwel te zeggen. Ik kon mezelf niet meer zijn. Makkelijk was dat zeker niet. Ik vraag me nog weleens af waar ik zou zijn geëindigd als ik had doorgezet."
Arnold is nu vertrouwenspersoon bij voetbalclubs. Hij ziet dat er een hoop is veranderd. "Al is er nog altijd veel te winnen. We zijn nu druk bezig om het onderwerp nog beter bespreekbaar te maken. Ik geef workshops bij profclubs over diversiteit. Excelsior is een club die het bijvoorbeeld heel goed doet. Zij nemen het thema actief op. Ook andere grote profclubs doen dat."
Voetballer Mitchell (21) kwam dit jaar uit de kast: 'Mijn teamgenoten reageerden super fijn'
"Op mijn vijfde ben ik gaan voetballen. Rond mijn zeventiende was ik er wel uit dat ik jongens leuker vind dan meisjes. Ik kreeg toen wat met Pim, met wie ik onlangs ben getrouwd."
Mitchell heeft nooit geworsteld met zijn geaardheid. "Ik heb er helemaal geen problemen mee gehad. Je moet gewoon jezelf zijn, vind ik. Mensen in mijn omgeving hadden wel door dat ik op mannen viel. Op de voetbal hebben teamgenoten ook weleens aan me gevraagd of ik op jongens of meisjes val. Er werden nooit vervelende grapjes gemaakt. Ik voelde me niet anders."
Team ingelicht
Toen het serieus was met Pim, heeft Mitchell het tegen zijn familie gezegd. Begin dit jaar lichtte hij zijn teamgenoten bij RKDFC in het Limburgse Merkelbeek in. "Mijn familieleden reageerden allemaal heel fijn en mooi. Op de voetbal heb ik het begin dit jaar verteld. Dat was nog wel een dingetje. Ik heb mijn trainer opgebeld om te vragen of iedereen na de training even kon blijven zitten zodat ik het kon zeggen. Aan veertig man heb ik het uiteindelijk verteld. Ze begonnen aan het eind van mijn verhaal te klappen. Hun reacties waren heel mooi."
Mitchell zag er niet tegenop, maar toch vond hij het wel raar dat hij zijn homo-zijn moest bekendmaken: "Dat ik mijn trainer heb gebeld en het bekend heb gemaakt is toch wel even een ding. Als ik een vriendin had gehad, zou dat nooit zijn gebeurd. Voor mij is het heel normaal dat ik homo ben. Soms worden er grapjes gemaakt, geen flauwe, alleen leuke. Zoals: 'Is je vriend niet jaloers dat jij met zulke leuke jongens mag douchen?' Ik heb nooit vervelende opmerkingen gehad. Daar ben ik heel blij om."
Meer op rtlnieuws.nl:
1 op 6 homo's voelt zich onveilig op voetbalclubs