Binnenland

Politieke partijen willen opheldering over geldstromen moskeeën

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPPolitieke partijen willen opheldering over geldstromen moskeeën
RTL

Partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over de gang van zaken rond ongewenste buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland. Regeringspartijen ChristenUnie (CU) en D66 en oppositiepartij SP vragen zich af of ministers uit het vorige kabinet belangrijke informatie hebben verzwegen voor gemeenten en onderzoekers.

De onduidelijkheid over de financiering van moskeeorganisaties vanuit zogenoemde onvrije landen vinden de partijen onwenselijk. Zij verwijzen naar recent onderzoek door Nieuwsuur en NRC, waaruit bleek dat tientallen islamitische organisaties de afgelopen jaren geld hebben gekregen uit Koeweit of Saoedi-Arabië. Het gaat om miljoenen euro's

Oliedollars

"Onze vrijheid is niet bestemd voor mensen met oliedollars die onze vrijheid om zeep willen helpen", benadrukt Gert Jan Segers (CU). Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de voormalige ministers Asscher (Integratie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) grote steken laten vallen. "Dat moet zo snel mogelijk worden gerepareerd.”

Volgens de drie partijen is onder meer onduidelijk of onderzoekers inzage kregen in vertrouwelijke lijsten met aanvragen van islamitische instellingen voor financiële steun. De onderzoekers hadden die informatie nodig voor hun onderzoek naar buitenlandse geldstromen, dat nota bene in opdracht was van het onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vertrouwelijke informatie

De betrokken onderzoeker van RAND Europe zegt dat hij deze informatie nooit van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gekregen, maar van een andere bron. Maar volgens de betrokken ministeries heeft RAND wel degelijk toegang gekregen tot vertrouwelijke informatie. CU, D66 en SP vragen zich af hoe dit met elkaar te rijmen is.

Afgelopen dagen was er nog ophef over de Haagse As Soennah moskee, die zou worden gefinancierd door een investeerder uit Koeweit die in verband wordt gebracht met terrorisme.  Burgemeester Pauline Krikke noemde de situatie 'zeer ernstig en zeer zorgwekkend'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
IslamMoskeeNederlandDen Haag