Binnenland

Het is officieel: 2018 één van de droogste jaren ooit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Het is officieel: 2018 één van de droogste jaren ooit
RTL

Vanaf vandaag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag.

Dat meldt Weeronline. Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag.

Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort - droogte dus. Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Droogte bedreigt boomkikker

Voor boomkikkers is het moeilijk overleven deze dagen. In Brabant doen ze er alles aan om de droogte tegen te gaan en de kikkers te houden.

'Stop met sproeien'

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

De aanhoudende droogte begint goed merkbaar te worden in het land. In Noord-Holland roept het drinkwaterbedrijf iedereen op niet langer de tuin te besproeien of zwembadjes te vullen. In delen van het land geldt een hoog risico op natuurbranden.

Sinds vrijdag wordt boven de Veluwe gevlogen om eventuele beginnende brandjes tijdig te ontdekken. En in alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes voor hulpdiensten en zijn extra waterputten aangelegd. Bij een zeer grote brand zal Defensie de brandweer te hulp schieten met blushelikopters. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Drinkwaterbedrijf: stop met sproeien in de tuin met deze droogte

 

Lees meer over
Droogte