Heimwee iets voor kinderen? Nee hoor, ook volwassenen hebben er last van
Hard gewerkt, lang gespaard, eindelijk op vakantie. En dan ineens… heimwee. Is dat niet iets voor kinderen? Nee hoor, ook volwassenen kunnen er last van hebben. Merel Wildschut (32) durfde jarenlang niet op reis.
Merel heeft al haar hele leven last van heimwee. Dus ging ze als kind liever niet op schoolkamp en bleef ze maar zelden ergens logeren. Toen ze op 22-jarige leeftijd op reis ging naar Suriname kreeg ze er onverwacht opnieuw mee te maken.
Zo laat je heimwee jouw vakantie niet verpesten
Heimwee voorkomen kan niet, maar je kan wel leren om er goed mee om te gaan.
'Ik had de verkeerde keuze gemaakt'
Het gebeurde al op de eerste dag van haar zorgvuldig voorbereide vakantie. "Van tevoren had ik er helemaal geen rekening mee gehouden. Ik dacht dat ik er inmiddels wel overheen zou zijn", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Maar bij aankomst wist ik het meteen. Ik had de verkeerde keuze gemaakt. Hier wilde ik niet zijn. Ik werd er letterlijk ziek van.
Het voelde alsof er 'een donkere deken' over haar heen lag. "Ik voelde me angstig, verdrietig en had nergens zin. 's Nachts lag ik er wakker van. Ik kreeg geen hap meer door mijn keel."
"Ik verlangde naar thuis, mijn eigen spullen en vrienden. Uiteindelijk ben ik maar een maand gebleven, in plaats van de twee maanden die ik zou gaan. Ik heb me die maand echt verschrikkelijk slecht gevoeld. Ik heb heel weinig goede herinneringen aan die reis overgehouden."
Heimwee
Sommige mensen hebben het een beetje en sommigen hebben het in heel sterke mate. Hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets over heimwee.
Wat kan je tegen heimwee doen?
Je kunt erop anticiperen. Als je weet dat je er last van hebt en wanneer die kritische momenten zijn, dat het vaak tijdens stille momenten, dus 's ochtends tijdens wakker worden zonder afleiding. Je moet afleiding hebben. Ook op momenten dat je naar huis belt kan het getriggerd worden.
Hoe krijg je heimwee?
Heimwee zit voor een deel in de genen. Het is gekoppeld aan je persoonlijkheid. Mensen die sociaal vaardiger zijn, extraverter, die niet verlegen zijn hebben er vaak geen last van. Introverte mensen, verlegen mensen juist wel.
Kun je dat trainen?
Bij kinderen wel. Laat ze bijvoorbeeld logeren bij bekenden. Neem vertrouwde dingen mee op vakantie waar je aan gehecht bent, zoals een knuffel of iets dergelijks.
Een 'traumatische ervaring' noemt Merel haar reis. Vijf jaar lang durfde ze daarna niet op reis. Heel even verloor ze haar interesse in reizen. Nu gaat het weer een stuk beter. Ook omdat ze wel moet voor haar werk. Merel is blogster bij De Groene Meisjes. Vorig jaar schreef ze een veelgelezen blog over heimwee.
ZIE OOK: Eerste hulp bij heimwee: volwassenen verlangen ook vaak naar huis
Ook nu heeft Merel 'bij tijd en wijle' nog last van heimwee. "Vooral als ik alleen op reis ben. En binnen Europa heb ik er minder last van dan daarbuiten. Het gevoel dat ik naar huis kan, helpt heel erg. Als ik aan de andere kant van de wereld zit, is het vaak erger. Al kan het ook gebeuren als ik in Duitsland zit."
Het belangrijkste is dat ze goed voor zichzelf zorgt. "Bij mij gaat het erom dat ik even moet wennen. Dus niet meteen op pad, even geen excursies. Ik gun mezelf dat ik af en toe kan facetimen met thuis, of even op bed liggen janken als ik verdrietig ben. Dan voel ik me beter."
'Ik dacht alleen maar: was ik maar thuis'
De afgelopen twee maanden heeft Merel voor haar werk verschillende steden bezocht: New York, Brussel, Berlijn, Stockholm en Parijs. Alleen in Brussel had ze er last van. "Dat kwam doordat ik me niet happy voelde. Ik voelde me ongemakkelijk in de groep waarmee ik reisde. 'Was ik maar thuis', dacht ik alleen maar. Gelukkig duurde de reis niet lang."
Heimwee wordt te weinig serieus genomen, zegt Merel. "Ik denk dat heel veel volwassenen heimwee niet als zodanig herkennen. Misschien verwarren ze het met een rotgevoel, depressiviteit of verdriet. Veel mensen denken niet eens aan heimwee. Het wordt niet erkend, terwijl het wel echt bestaat."