Bankroet IJsselmeerziekenhuizen

Hoe kan een ziekenhuis failliet gaan en hoe erg is dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHoe kan een ziekenhuis failliet gaan en hoe erg is dat?
RTL

De IJsselmeerziekenhuizen zijn vandaag failliet verklaard. Maar hoe kan een ziekenhuis bankroet gaan en waar komt dat door? Econoom Marcel Canoy legt het uit in zes vragen en antwoorden.

Hoe kan een ziekenhuis failliet gaan?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ze krijgen hun begroting niet rond omdat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt.

De ziekenhuizen krijgen voor elke behandeling van een patiënt een vergoeding van een verzekeraar. Dat is de belangrijkste geldstroom van een ziekenhuis. Als de kosten van een ziekenhuis hoger zijn dan die inkomsten, bijvoorbeeld door grote uitgaven voor huisvesting, dan kom je in de financiële problemen.

IJsselmeerziekenhuizen nu officieel bankroet: doorstart verwacht
Lees ook

IJsselmeerziekenhuizen nu officieel bankroet: doorstart verwacht

Waarom zijn die inkomsten zo laag?

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is in een negatieve spiraal terechtgekomen. Het ziekenhuis liep een slechte reputatie op door een aaneenschakeling van negatief nieuws over het ziekenhuis. Daardoor gingen huisartsen er steeds minder patiënten naar door verwijzen.

Door de slechte reputatie wilden er ook minder artsen en verplegend personeel werken. Waardoor de kwaliteit omlaag gaat en er minder mensen naar worden doorverwezen.

Is er sprake van slecht bestuur van de ziekenhuizen?

Dat is mogelijk één van de oorzaken. Financieel wanbeheer, een te groot jasje aangetrokken, mismanagement. Maar bij het Slotervaartziekenhuis was het ook al een puinhoop toen de huidige eigenaar het overnam.

Is het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam niet gewoon overbodig, zijn er niet genoeg andere ziekenhuizen als er geen patiënten meer naartoe gaan?

Je moet oppassen om niet te weinig empathisch te klinken, vooral voor het personeel en de patiënten, maar als het Slotervaart zou verdwijnen, is dat helemaal niet erg. Voor zorgverzekeraars is het waarschijnlijk het vervelendst. Die hebben een lastigere positie in de onderhandelingen met andere ziekenhuizen, omdat de onderhandelingspositie verslechtert.

Ligt dat anders voor het ziekenhuis in Lelystad, het enige ziekenhuis in de regio?

Het staat niet op voorhand vast dat dat ziekenhuis daar verdwijnt. Alleen de eigenaar gaat mogelijk failliet. De regio en het aantal patiënten daar groeien nog steeds. Dus dat is wel aantrekkelijk voor andere ondernemers. Misschien gaat het in afgeslankte vorm verder.

Is een ziekenhuis wel aantrekkelijk voor ondernemers?

Het kan wel. In Duitsland en Zweden zijn private ziekenhuizen die het prima doen.

Lees meer over
Loek WinterIJsselmeerziekenhuizenFaillissementGemeente AmsterdamLelystad