Doorstart verwacht

Verloskundigen 'hevig bezorgd' over faillissementen IJsselmeerziekenhuizen

Door RTL NIeuws··Aangepast:
© ANPVerloskundigen 'hevig bezorgd' over faillissementen IJsselmeerziekenhuizen
RTL

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maakt zich ernstige zorgen over de verloskundige zorg in Flevoland nu de IJsselmeerziekenhuizen failliet zijn. "Dit komt bovenop de toenemende capaciteitsproblematiek."

Direct gevolg van de sluiting van afdelingen is dat barende vrouwen een steeds grotere afstand moeten afleggen om in een ziekenhuis te kunnen bevallen.

Te ver

"De verloskundigen in het betrokken gebied hebben uit zichzelf al nieuwe afspraken gemaakt met andere ziekenhuizen voor bevallingen", zegt Cynthia Vogeler van de KNOV. "Het probleem is dat die alternatieven ook regelmatig vol zitten. We willen voorkomen dat vrouwen te ver moeten reizen om veilig te bevallen."

Die krapte is overigens niet nieuw, zegt Vogeler. Ze noemt het voorbeeld van ziekenhuizen in Harderwijk. "Door krapte in Utrecht wijken verloskundigen daar al uit naar Amersfoort. Van daaruit wordt uitgeweken naar bijvoorbeeld Harderwijk. Die stad krijgt nu ook de bevallende vrouwen uit Flevoland erbij. De druk wordt daar echt groter."

IJsselmeerziekenhuizen nu officieel bankroet: doorstart verwacht
Lees ook

IJsselmeerziekenhuizen nu officieel bankroet: doorstart verwacht

Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd leidt tot een verhoogde kans op negatieve gevolgen voor moeder en kind, waarschuwt de KNOV. De norm voor de aanrijtijd is nu 45 minuten in acute gevallen. Vogeler: "Binnen die tijd moet de zorg ook echt gestart zijn."

Verlichten

Het sluiten van de acute verloskunde op de failliete locaties heeft ook grote consequenties voor de praktijkvoering van verloskundigen in de eerste lijn, stelt de verloskundigenorganisatie. "De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling."

Een doorstart zou de druk weer kunnen verlichten, denkt Vogeler. "Dat moet dan wel goed gebeuren. Voor acute verloskundige zorg is meer nodig dan alleen een bevalruimte, dan moet je ook denken aan kinderartsen, intensive care en gynaecologen."

Lees meer over
IJsselmeerziekenhuizenMC SlotervaartFaillissementFlevoland