Beweging

'Beweegvloer' op kinderdagverblijf, want ook peuters zitten te veel stil

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Springlab'Beweegvloer' op kinderdagverblijf, want ook peuters zitten te veel stil
RTL

Dat jongeren weinig bewegen, door bijvoorbeeld gamen of de smartphone, is wel bekend. Maar niet alleen jongeren zitten te vaak stil. Ook peuters zitten en liggen veel te veel, zeggen onderzoekers. Om dat tegen te gaan kunnen peuters op een kinderdagverblijf in Rotterdam bewegen op een speciale lichtgevende speelvloer.

Op kinderdagverblijf De Hooiman in Rotterdam zijn vanaf vandaag allerlei lichtgevende projecties op de vloer te zien. Kinderen worden op deze manier spelenderwijs uitgedaagd om te bewegen. 

Peuters bewegen namelijk te weinig. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud brengen 82 procent van de tijd dat ze wakker zijn inactief – dus zittend, staand of liggend – door. Ze zijn minder dan een uur per dag (8 procent) gematigd tot intensief actief. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Bijna de helft van de kinderen beweegt niet genoeg
Lees ook

Bijna de helft van de kinderen beweegt niet genoeg

Groot probleem

"De motorische vaardigheden van kinderen zijn slechter dan tien of dertig jaar geleden. Zelfs bij die 2-, 3- en 4-jarigen moet er echt iets veranderen", stelt Sanne de Vries, lector gezonde leefstijl aan de Haagse Hogeschool. Ze is als onderzoeker betrokken bij de beweegvloer, die vandaag officieel in gebruik wordt genomen in het Rotterdamse kinderdagverblijf.

"Zodra kinderen naar school gaan, is zitten de norm", stelt De Vries. "We willen dat al in de kinderopvang gestart wordt met bewegend leren. Bewegen draagt bij jonge kinderen bij aan de bot- en spierontwikkeling, motorische vaardigheden en helpt om overgewicht tegen te gaan." 

Liever puzzeltjes

Bovendien zijn er kinderen die van zichzelf al minder van bewegen houden en liever een boekje lezen of een puzzeltje doen. "Die moeten ook uitgedaagd worden. Dat doet deze vloer, en iedereen kan meedoen. Kinderen en pedagogisch medewerkers zijn ook vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerpen van de spelletjes op de vloer."

Rebecca Beck, adviseur bij Kenniscentrum Sport, zocht uit wat onderzoek zegt over het effect van bewegen op de ontwikkeling van jonge kinderen.

  • Kinderen leren persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden aan;
  • Hun botten en spieren ontwikkelen beter;
  • Hun motorische vaardigheden ontwikkelen beter;
  • De hersenen ontwikkelen zich beter, en dat draagt bij aan creativiteit, een beter probleemoplossend vermogen en een beter geheugen;
  • Kinderen hebben minder kans op obesitas. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als 2-jarige al te zwaar zijn, meer kans hebben op overgewicht op volwassen leeftijd.

1000 uur op school

Het bedrijf van Jan-Paul de Beer maakte de beweegvloer. "Kinderen zitten duizend uren op school per jaar", stelt De Beer. "Als je iets qua beweging wil integreren in het dagelijks leven, is het onderwijs een plek waar kinderen veel komen, waar ze veel met hun hoofd leren, passief zijn en veel zitten. Terwijl onderzoeken aantonen dat bewegen een positief effect op de hersenen heeft."

De Beer hoopt dat de vloer over twee à drie jaar op duizend kinderdagverblijven wordt gebruikt. Rebecca Beck van Kenniscentrum Sport kan zich voorstellen dat zo'n vloer aantrekkelijk is voor kinderdagverblijven, maar geeft aan dat de aantrekkelijkheid per locatie kan verschillen.

Video: bekijk de beweegvloer hier

Prijskaartje

"Ik verwacht niet dat het een methode wordt die bij daadwerkelijk alle kinderdagverblijven zal worden gebruikt in de toekomst. Het is altijd een lokale keuze, waarbij wordt gekeken wat past bij de locatie en de medewerkers." Ze denkt dat het programma effectief kan zijn, maar: "Het zegt niet automatisch dat de kinderen ook op langere termijn meer gaan bewegen, of ze thuis meer gaan bewegen. Daar hebben vooral de ouders veel invloed op."

Bovendien hangt er ook een prijskaartje aan de vloer: hij kost ruim 4500 euro.