'Dramatisch'

Screening kindermishandeling met vragenlijst 'werkt niet goed'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPScreening kindermishandeling met vragenlijst 'werkt niet goed'
RTL

De screening op kindermishandeling die sinds 2011 verplicht is bij onder andere huisartsenposten werkt niet goed. De vragenlijsten leiden tot veel onterechte verdenkingen en er worden amper kinderen mee doorgestuurd naar Veilig Thuis.

Op elke 100 verdenkingen van kindermishandeling waren er 92 onterecht, schrijft de Volkskrant. Dat bleek eerder al uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Maartje Schouten.

Speciale vragenlijst

Schoutens begeleider is Elise van de Putte, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling. Zij noemde deze week bij het Jaarcongres Huiselijk Geweld nog meer - schokkende - cijfers.

Van de 55.000 kinderen die bij huisartsenposten zijn ondervraagd aan de hand van een speciale vragenlijst, werden er vervolgens maar negen gemeld bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor onder andere kindermishandeling.

Toch wel

En daar houdt het niet bij op, schrijft de Volkskrant. Van de overige kinderen, van wie werd gedacht dat er niks mee aan de hand was, werden er uiteindelijk via een andere weg toch nog 478 aangemeld bij Veilig Thuis.

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut worden naar schatting 118.000 kinderen mishandeld: één kind per schoolklas. De meerderheid van de gevallen betreft emotionele en fysieke verwaarlozing, met respectievelijk 36 en 24 procent van de gevallen. Seksueel misbruik wordt met 4 procent het minst gemeld.

Meer aandacht voor kindermishandeling, maar niet alle kinderen worden bereikt
Lees ook

Meer aandacht voor kindermishandeling, maar niet alle kinderen worden bereikt

Lees meer over
Voor een veilig thuisKindermishandelingNederland