Tweede Kamer: kabinet moet noodwet brexit aanpassen
Bijna de gehele Tweede Kamer wil dat het kabinet de speciale noodwet voor de brexit gaat aanpassen. De wet geeft het kabinet ruime bevoegdheden voor noodmaatregelen om chaos rond brexit te voorkomen. Maar de Kamer is zeer kritisch en vindt dat een minister te veel macht krijgt.
In de noodwet staat dat een minister een wet zelf kan wijzigen of intrekken, zonder goedkeuring van het parlement. "Dat is ongehoord", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Ook hier dient het parlement de regering gewoon te kunnen controleren. Een stevige regering heeft een stevige controle van het parlement nodig." Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek ook dat experts zeer kritisch zijn.
Problemen
Als het Verenigd Koninkrijk in maart zonder akkoord de EU verlaat, dan kunnen problemen ontstaan met goederen- en personenverkeer. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stuurde eerder deze maand een wet naar de Tweede Kamer die de regering bevoegdheden geeft om noodmaatregelen te treffen.
Zo’n wet is volgens Blok hard nodig om problemen te voorkomen, zei hij in november. "Een harde brexit kan ingrijpende consequenties hebben, voor goederenverkeer, voor personenverkeer. Dus die wet geeft een ruime bevoegdheid om noodmaatregelen te nemen. Ook hele praktische zaken: hoe gaan we straks om met een Engels rijbewijs dat in Nederland wordt aangetroffen?"
Aanpassingen
Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet de wet 'met goede intenties gemaakt', maar 'te gehaast'. De partijen vragen nu om een aanpassing van minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Blok zal de noodzaak van deze ingrijpende wet beter moeten onderbouwen en op onderdelen moeten aanpassen", aldus Verhoeven.
Volgende week stemt het Britse parlement over de brexitdeal van premier Theresa May. De Europese landen zijn al wel akkoord gegaan. Toch is het allerminst zeker of het Britse parlement ook groen licht geeft. Binnen de partij van May is veel kritiek op de deal.