In het paars tegen de homohaat, is het nog nodig?
Op honderden scholen in Nederland dragen leerlingen vandaag paarse kleding. Paars? Ja, het is tenslotte Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten dragen deze kleur om homofobie en transfobie tegen te gaan. Zeven feiten of fabels.
1. Paarse Vrijdag? Roze is toch de kleur voor homo's?
Fabel. Elke kleur in de regenboogvlag - het internationale symbool voor homoseksuelen - heeft een betekenis. Paars staat voor karakter, daarom is speciaal voor deze kleur gekozen. Sinds 2009 wordt Paarse Vrijdag in Nederland gehouden, toen deden 150 scholen mee. Inmiddels is het stukken bekender geworden: dit jaar doen al 900 scholen mee. 'Laat zien dat je oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties', is de slogan. Het idee van Paarse Vrijdag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.
2. Het is moeilijk om op de middelbare school uit de kast te komen
Dat hangt natuurlijk van de persoon af. De tolerantie op scholen voor LHBTI'ers neemt toe, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen makkelijk is om te vertellen dat je gevoelens hebt voor hetzelfde geslacht. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau denkt 20 procent van de homo-jongeren dat je op hun school onmogelijk uit de kast kunt komen. 12 procent denkt dat je het tegen iedereen op school kunt zeggen.
Volgens het COC worden op middelbare scholen veel negatieve dingen over homo’s gezegd, zowel door leerlingen als door docenten.
3. Als je eenmaal weet dat je homo bent, kom je er meteen voor uit
Fabel. Een klein deel van de LHBTI-jongeren weet al voor hun tiende dat ze op hetzelfde slacht valt (5 procent), meldt het SCP. Gemiddeld zijn jongeren ongeveer veertien jaar oud als ze zich bewust worden. Vervolgens duurt het bijna twee jaar totdat diegene het vertelt.
4. Als je uit de kast komt, doe je dat met toeters en bellen
Dat doet vast niet iedereen, maar de 13-jarige Lili Prins deed dat wel. Ze vertelde in augustus op school dat ze op vrouwen valt door op Instagram een opvallende zwart-witfoto te plaatsen met knalroze stempel erop: GAY. "Ik dacht, dan is de storm gaan liggen als ik weer in de klas zit", zei ze toen tegen RTL Nieuws.
Spijt heeft ze er nooit van gehad, zegt ze nu. "Het is niet dat ik me opgesloten voelde, maar ik voel me nu wel vrijer. Ik hoef niet meer bang te zijn hoe ik overkom. Dat had ik eerst wel: ik was bang dat mensen dachten: straks denken ze dat ik lesbisch ben. Het is nu zo normaal geworden dat iedereen het weet, dat ik er niet meer bij stilsta."
Uit haar omgeving heeft ze uitsluitend goede reacties gehad, zegt ze. "Ik ben zelfs uitgenodigd om ambassadeur te worden bij de Gay Pride Rotterdam, zodat ik voor jongeren het gezicht was. Dat was zo leuk. De sfeer was zo goed, het maakte niet uit hoe je eruit zag, niemand keek je daar raar aan."
5. LHBTI'ers hebben vaker psychische problemen
Klopt. Waar 11 procent van de heteroseksuelen psychische klachten heeft, is dat bij homo’s en lesbiennes 17 procent, weet het SCP. Bij biseksuelen is dit percentage nog hoger: daarvan zegt 26 procent psychische problemen te hebben.
Scholieren voelen zich vijf keer vaker eenzaam, volgens het COC. Ze krijgen te maken met meer geweld en worden vaker uitgescholden en buitengesloten.
6. Je hoeft je niet man of vrouw te voelen
Voor Sebastien geldt dat in ieder geval wel. Hij voelt zich man en vrouw, vertelde hij vorig jaar tegen RTL Nieuws tijdens Paarse Vrijdag. Hij gaat op school weleens bij de mannen plassen en bij de vrouwen. Hij draagt vaak hakken en doet make-up op. "Ik ben nog steeds een man, maar ik heb vrouwelijke trekjes. Als dingen samenkomen, ben ik een."
7. LHBTI'ers zijn net zo gezond als hetero’s
Fabel. "De gezondheid van LHBTI's is aantoonbaar slechter. Dat heeft onder meer een psychologische oorzaak: minderheidsstress." Dat zegt Else Boss van kennisinstituut Movisie. Uit verschillende studies is gebleken dat relatief veel LHBTI'ers een ongezonde levensstijl hebben, vermoedelijk door negatieve emoties zoals het nog 'in de kast zitten'.
Behalve de minderheidsstress, spelen ook andere sociale normen een rol, zeggen onderzoekers. Zo wordt bijvoorbeeld door sommige lesbische vrouwen alcohol drinken gezien als onderdeel van het lesbisch zijn en maakt harddrugsgebruik deel uit van de seksuele belevingswereld van sommige homoseksuele mannen.