Ernstige verslaving

'Zorg dat zware rokers ook een behandeling kunnen krijgen in verslavingskliniek'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Zorg dat zware rokers ook een behandeling kunnen krijgen in verslavingskliniek'
RTL

Zware rokers die al talloze antirookcursussen hebben geprobeerd, maar waarbij het niet lukt te stoppen, zouden een klinische behandeling vergoed moeten krijgen. Dit schrijft verslavingsarts Jeroen Hinneman in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze tekortkoming in de zorg kost ons jaarlijks veel leed en levens, schrijft Hinneman. Hij is manager van verslavingskliniek Bolsterburen in Heerenveen, de eerste volledig rookvrije verslavingskliniek van Nederland. De kliniek valt onder Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

Stoppen met roken niet vergoed

In de brief geeft Hinneman een voorbeeld van een man die wanhopig was. Zijn vrouw had ernstige lichamelijke klachten die voortkwamen uit onder andere een hersenbloeding, hart- en vaatproblemen en een longemfyseem. Artsen hadden haar verteld dat als ze niet zou stoppen met roken, ze snel zou komen te overlijden.

De vrouw had al tientallen stoppogingen gedaan, maar het lukte haar maar niet langdurig te stoppen. Daarom nam haar man contact op met de kliniek van Hinneman. Die wilde de vrouw wel klinisch behandelen, er was alleen één probleem: de zorgverzekeraar wilde de behandeling niet vergoeden. Klinische zorg om te stoppen met roken staat niet in het pakket.

Cadeaubon helpt bij stoppen met roken: 'Zo'n extraatje maakt je trots'
Lees ook

Cadeaubon helpt bij stoppen met roken: 'Zo'n extraatje maakt je trots'

Onzichtbare groep

"In Nederland overlijden ongeveer 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken", vertelt Eveline Molenaar. Ze is Directeur Beleid & Communicatie bij VNN. "Veel rokers lukt het om via de huisarts of met een antirookprogramma te stoppen, maar er is een kleine groep die dat niet lukt. Die groep houdt er vaak grote lichamelijke schade aan over als ze blijft roken."

Voor de mensen die het niet op eigen kracht lukt te stoppen, moet er volgens Molenaar ook een programma zijn. Hoe groot deze groep ernstige verslaafden is, weet ze niet. "We kunnen iemand pas behandelen als diegene een andere verslaving heeft, zoals een alcohol- of cannabisverslaving. De ernstige rokers is een onzichtbare groep."

Stoppen met roken: 3 tips van een neuropsycholoog

Bijna één op de vier zware rokers overlijdt voor zijn 65ste, zo'n 13 jaar eerder dan mensen die niet roken. Neuropsycholoog Maartje Luijten weet precies hoe zo'n verslaving in je hersenen werkt. Ze geeft drie tips om van je rookverslaving af te komen.

Dure behandelingen

De kosten van een klinische behandeling wegen volgens Molenaar zeker op tegen de kosten van een chronische ziekte of een andere behandeling die rookgerelateerd is. "Alleen al de ziekenhuiskosten van een behandeling van longkanker zijn enorm. Stoppen met roken is echt beter. Alleen al met een poliklinische behandeling zouden veel mensen geholpen zijn."

Dit bevestigt ook Wencke de Wild, directeur behandelzaken bij Jellinek. "Het zijn dure behandelingen. Daarom zou per persoon gekeken moeten worden of ambulante zorg of klinische zorg nodig is." Bij klinische zorg word je opgenomen in een kliniek, bij ambulante zorg wordt een behandeling bij een arts, psycholoog of gespecialiseerd verpleegkundige vergoed. "Juist voor de ernstige tabaksverslaafden moet specialistische zorg toegankelijk zijn."

Lees meer over
JellinekRokenVerslavingVerslavingszorgTabaksindustrie