Etnisch profileren

Kinderopvang Jacqueline moest dicht na stoppen toeslagen: 'Ze maken je met één pennenstreek kapot'

Door Pieter Klein··Aangepast:
© Eigen fotoKinderopvang Jacqueline moest dicht na stoppen toeslagen: 'Ze maken je met één pennenstreek kapot'
RTL

De man van Jacqueline Imminga zegt vaak: laat het los, leef niet in het verleden. Maar Jacqueline kán het niet loslaten. En ze wil het ook niet. Ze moest in 2014 noodgedwongen stoppen met haar kinderopvang Bizzie Kids omdat de Belastingdienst in 2014 opeens alle toeslagen stopzette van haar klanten met een tweede nationaliteit.

Antilliaanse klanten bijvoorbeeld, of Surinaams. Of Marokkaans. Ook iemand met Afrikaanse roots. Bij haar 'Hollandse' klanten was er niets aan de hand.

Jarenlange ellende

"Ik vond het heel gek, opmerkelijk', zegt ze. Jacqueline kan er nog steeds niet over uit. "Mijn klanten met een buitenlandse achtergrond waren ongerust en onzeker. Ze moesten allemaal papieren inleveren voor controle, als bewijs. Dat deden ze, maar het hielp niet." 

"Ze werden van het kastje naar de muur gestuurd. En ze snapten niet wat ze fout hadden gedaan." Het was het begin van jarenlange ellende. Vandaag is Imminga weer bij de Raad van State, om voor een klant te kijken of er recht kan worden gesproken.

Onderzoek naar etnisch profileren door Belastingdienst
Lees ook

Onderzoek naar etnisch profileren door Belastingdienst

Het gaat om kwetsbare mensen

In 2014 werd haar kinderopvang gesloten. Jacqueline trok bij de Belastingdienst aan de bel: is er soms een foutje gemaakt? Een ambtenaar keek naar de dossiers, hij dacht dat er inderdaad iets mis is gegaan en maakte de stopzetting ongedaan.

Een maand later werd alles weer stopgezet. En alles bleef op stop staan. Vanaf dat moment gaat alles bergafwaarts: klanten komen in de financiële problemen, worden in sommige gevallen geconfronteerd met terugvorderingen van duizenden euro’s en kunnen Bizzie Kids niet meer betalen.

Jonge moeders

Veel klanten kwamen in de schuldsanering. "Vergeet niet: het gaat om kwetsbare mensen. Bijvoorbeeld alleenstaande jonge moeders. Die moesten hun baan opzeggen omdat ze de opvang niet konden betalen, en kwamen zo in een spiraal naar beneden terecht."

Ze zegt dat het in die periode al niet goed ging met Bizzie Kids, door de economische crisis. "Maar die stopzetting van de toeslagen heeft ons de kop gekost. We probeerden de opvang eerst nog draaiende te houden, maar het lukte niet meer."

Kruisjes

Jacqueline houdt niet van klagen. Ze werkt - ze heeft ook een particuliere school -, maar de afgelopen jaren 'heb ik alleen maar gewerkt om de schulden door het moeten beëindigen van de opvang af te kunnen betalen'.

Jacqueline heeft RTL Nieuws en Trouw de klacht laten zien die ze indiende bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar zit geen woord Spaans bij. Ze weet dat de Belastingdienst stellig ontkent dat (tweede) nationaliteit een rol speelde bij het stopzetten van uitbetalen van kinderopvangtoeslag. Ze laat het oude klantenbestand zien. Inderdaad: alle namen die duiden op een niet-Nederlandse eerste nationaliteit, of tweede nationaliteit, daar staat een kruisje achter. Achter de 'roomwitte' namen niet.

Verdachtmakingen

Het moment waarop de Belastingdienst alle ouders gaat controleren, is het moment waarop de Belastingdienst tegenover sommige ouders laat doorschemeren dat er misschien iets is met fraude bij Bizzie Kids. Jacqueline ontkent dat bij hoog en bij laag. "Wij hebben altijd netjes gewerkt. Het waren verdachtmakingen. Maar die verhalen gaan natuurlijk wel de ronde doen, en dat was slecht voor onze opvang. En er is nooit enig bewijs geleverd."

Zijn we in dit land gelijk?

Ze vertelt haar verhaal omdat ze wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat de Belastingdienst heeft gedaan. "Ik wil gewoon dat de waarheid boven tafel komt." Ze stelt zich voor hoe ambtenaren, 'vlak voordat ze om vier uur, of half vijf naar huis gaan, met één pennenstreek een besluit hebben genomen'.

"Ik vraag me echt af: snappen ze wat ze hebben aangericht? Begrijpen ze dat ze de levens van mensen kapot hebben gemaakt?'. En, er blijft die ene vraag, die na al die jaren niet beantwoord is. "Waarom? Zijn we in dit land allemaal gelijk? Of stiekem toch niet? Ik ben ervan overtuigd dat er onderscheid gemaakt is tussen mensen. En dat kan gewoon niet."

Lees meer over
BelastingdienstToeslagenaffaire BelastingdienstNederland