Hoge nood

'Nieuwe politiemensen en technologie voor forensische opsporing'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP'Nieuwe politiemensen en technologie voor forensische opsporing'
RTL

De politie zet tweehonderd nieuwe krachten en nieuwe technologie in om de tekorten bij de afdeling forensische opsporing aan te pakken, meldt het AD.

De nieuwe politiemensen worden snel aangenomen en opgeleid. Een ongebruikelijke aanpak, want normaal gesproken is een plek bij de forensische opsporing alleen weggelegd voor mensen met jaren ervaring bij de politie. Door vergrijzing, personeelstekorten en verouderde technologie is de nood hoog. 

'Stevig in je schoenen staan'

"Het is een uitdaging om mensen snel en goed op te leiden", zegt programmadirecteur forensische opsporing Ruud Staijen, die gelooft de tekorten met de nieuwe politiemensen te kunnen bestrijden. Toch is het werk op de forensische afdeling niet aan iedereen besteed, weet hij. "Je gaat van plaats delict naar plaats delict, het is geen negen-tot-vijfbaan. Je moet stevig in je schoenen staan."

Om sneller te kunnen werken, worden forensische medewerkers uitgerust met laptops. Daardoor kunnen ze onderzoeksresulaten al op de plaats delict verwerken. De methode zou de administratieve lasten moeten verlagen. 

'Criminelen langer op straat door tekorten forensische opsporing'
Lees ook

'Criminelen langer op straat door tekorten forensische opsporing'

Brandbrief Nederlandse Politiebond

In een brandbrief aan minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) schreef de De Nederlandse Politiebond (NPB) gisteren zich grote zorgen te maken over de situatie bij de afdeling forensische opsporing. Volgens de vakbond is er op de afdeling drie keer meer werk dan de huidige 1500 werknemers aankunnen. Ook zou er sprake zijn van 'mentale blessures' als gevolg van het menselijk leed waarvan het personeel dagelijks getuige is.

Ziekteverzuim en doorlooptijden

Het ziekteveruim is de laatste vijf jaar gemiddeld 9 procent en hoger, zegt de NPB. Ook zou de onderbezetting gevolgen hebben voor de maatschappij. Zogenoemde doorlooptijden van criminelen zijn toegenomen tot 60 dagen of langer. Dat betekent dat een crimineel 'na het plegen van een delict, de kans had om twee maanden door te gaan'. 

Lees meer over
Nationale PolitieCriminaliteitPolitieNederland