Voor het eerst in 200 jaar

Beelden van jonge wolfjes op de Veluwe: 'Dat dit gelukt is, is echt mazzel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© TwitterBeelden van jonge wolfjes op de Veluwe: 'Dat dit gelukt is, is echt mazzel'
RTL

"Supergaaf", zegt Michiel van der Weijde, bioloog bij Natuurmonumenten, over het bewijs dat er wolven zijn geboren in Nederland. De wolfjes werden vastgelegd met een zogenoemde camera-val. Wolven zijn schuw en laten zich nauwelijks zien. "Dat dit gelukt is, is echt mazzel."

Op de beelden zijn volgens Van der Weijde drie wolfjes te zien die in de buurt van hun hol 'uitstapjes' maken.

Bekijk hier de beelden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ouders zoeken voedsel

"Ze zijn gewoon de wereld aan het verkennen, terwijl hun ouders vermoedelijk elders voedsel aan het zoeken zijn", zegt de bioloog.

De jonge wolven zijn geboren in een donker hol, en moeten vaak even wennen aan daglicht, vertelt hij. Ze communiceren met hun ouders door geluid te maken: het karakteristieke huilen.

Tien wolven in Nederland

Van der Weijde vertelt dat er vorig jaar tien wolven in Nederland zijn geweest. Twee vrouwtjeswolven kregen hun eigen territorium, een vast leefgebied. De één in het noorden van de Veluwe en de ander iets zuidelijker op de Veluwe. Die in het noorden vormde op een gegeven moment een paartje, zo was al wel bekend. Biologen hoopten dat er dit jaar al welpjes uit zouden komen.

"Het is altijd afwachten of het zo snel gaat. Ze moeten elkaar leren kennen. Het had ook een jaartje langer kunnen duren."

Video bewijst: wolfjes geboren op de Veluwe
Lees ook

Video bewijst: wolfjes geboren op de Veluwe

Wolven worden zelden gezien. Dat we weten dat er zo'n tien wolven in Nederland leven, komt omdat er een groep vrijwilligers actief zoekt naar sporen. Dat zijn vaak wolvendrollen. Die moeten op DNA worden getest. Ten eerste om te checken of het überhaupt om een wolf gaat en zo ja, of het om een nieuw individu gaat. 

200 vierkante kilometer

"Wolven leven in een groot gebied van wel 200 vierkante kilometer. Een tijdje geleden liep één wolf in Friesland en Flevoland en later in België. Dat wisten we doordat die sporen achterliet, want niemand heeft die wolf echt gezien."

Mensen met kippen hoeven overigens niet bang te zijn dat er een wolf mee vandoor gaat. "De prooien van wolven zijn vooral reeën. Daarvan zijn er genoeg in Nederland, zo'n 100.000. Verder eten ze ook herten en jonge wilde zwijnen."

Leren jagen

De wolfjes die op de beelden te zien zijn, jagen nog niet zelf. "Het voedsel wordt naar ze toegebracht. Als ze een half jaar oud zijn, mogen ze samen met hun ouders mee om te leren jagen."

De wolfjes blijven één tot twee jaar bij hun ouders. "Vermoedelijk zien ze dus ook hun broertjes of zusjes geboren worden. Na twee jaar zijn ze geslachtsrijp en zoeken ze een eigen plek."

Lees meer over
WolfVeluwe