Tekort loopt verder op: basisscholen zoeken nog bijna 3500 leerkrachten

Basisscholen beginnen het nieuwe schooljaar weer met flinke tekorten aan leerkrachten. Van de 3500 vacatures zijn er waarschijnlijk 1400 niet ingevuld wanneer het schooljaar begint. Dat zijn er 100 meer dan afgelopen jaar.
Vooral scholen in de Randstad hebben last van de tekorten, meldt het NOS op basis van onderzoek door de sectororganisatie PO-Raad.
De helft van de schoolbestuurders zegt dat ze ook dit jaar weer klassen naar huis moeten sturen. Vier procent van de schoolbestuurders zegt zelfs een vierdaagse schoolweek te overwegen. Ook worden vaak onbevoegden voor de klas gezet.
Kansenongelijkheid
Door de tekorten worden de verschillen tussen de basisscholen groter. Er zijn meer leraren nodig, maar minder scholen hebben een tekort, blijkt uit het onderzoek.
Leraren in de grote steden kiezen bijvoorbeeld vaker voor banen op 'makkelijkere' scholen, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, in een interview met het AD. Ook het speciaal onderwijs heeft last van een uitstroom omdat leraren in het reguliere onderwijs beter worden betaald.
Mag een 4-daagse schoolweek van de wet?
Scholen krijgen van de onderwijsinspectie de ruimte om de lesweek te verkorten naar vier dagen. Dat mag niet het hele jaar door: de onderwijsinspectie staat toe dat een klas 7 weken per jaar een vierdaagse lesweek krijgt.
Als de problemen dan nog niet zijn opgelost, moet de school bij de inspectie aankloppen. De inspectie bekijkt dan of er andere oplossingen zijn. In het uiterste geval kan een school doorgaan met de vierdaagse lesweek, maar de inspectie houdt dan wel in de gaten of de kwaliteit van het onderwijs hier niet onder lijdt.
Minister Slob (Onderwijs) laat weten de wettelijke termijn van 7 weken niet te zullen verruimen.