Bezorgde boswachter

Waar komt dat wolventoerisme op de Veluwe toch vandaan?

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© EPAWaar komt dat wolventoerisme op de Veluwe toch vandaan?
RTL

Boswachters op de Veluwe maken zich zorgen om de vele wolvenspotters en beboeten hen. Waarom willen we het dier zo graag in het wild zien?

Die paar vluchtige seconden dat Benny Pieters uit Epe oog in oog stond met een wilde wolf, vergeet hij 'never never nooit meer'. "Mijn hele leven niet."

Het was 18 juni dit jaar. Benny en zijn vriendin, beiden groot natuurliefhebbers, waren net terug van een vakantie in Polen. Ze waren daar naar de beroemde oerbossen geweest, in de hoop wilde wolven te zien. Maar het bleef bij voetafdrukken en uitwerpselen. 

Boswachters op Veluwe bekeuren 'toeristen' op zoek naar wolven
Lees ook

Boswachters op Veluwe bekeuren 'toeristen' op zoek naar wolven

Huilen

Dus toen het stel weer in Nederland was, dachten ze: we gaan gewoon weer een keertje 's ochtends vroeg naar de Veluwe, daar is het ook mooi. Misschien waren er wel zwijntjes. En hertjes. 

Maar dat pakte anders uit dan verwacht. "We hoorden een soort hondengehuil en bleven even op het pad luisteren. Toen we hoorden dat het geluid van ons vandaan ging, liepen we door."

 

Met een rotgang

Daarna ging het 'heel snel'. Geritsel uit de struiken, 'iets' vloog met een rotgang richting twee reeënkalfjes. "Een wolf! Het is een wolf!" had Benny gefluisterd. "We konden het bijna niet geloven."

De wolf greep voor Benny's ogen een reekalf. "Zoiets moois ga ik nooit meer zien."

Bekeuringen

Daarom snapt hij enerzijds wel dat mensen op zoek gaan naar de wolf op de Veluwe, nu duidelijk is dat daar drie welpjes en een ouder paar rondlopen. "Maar wij bleven op de paden, zoals het hoort. Je moet de natuur niet verstoren om de natuur te zien, snap je?"

Daar is boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer het helemaal mee eens. Boswachters van verschillende natuurorganisaties hebben de afgelopen vakantieweken toeristen bekeurd die regels overtraden in de hoop een wolf te zien.

Waar komt onze fascinatie vandaan? 

Zodra er een wolf wordt gespot in Nederland, vliegen de foto's van het dier over Facebook en Instagram en duiken de media erbovenop. Waarom? 

"We herkennen onszelf in de wolf", legde Dik van der Meulen eerder uit aan RTL Nieuws. Hij schreef het boek 'De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen'. "De wolf leeft in een roedel en is dus een sociaal, vriendelijk, bijna menselijk familiedier. Dat zijn wij ook: wij leven ook in groepen."

'Net zo wantrouwig als wij'

Bovendien komt de wolf voor in veel legendes over weerwolven en mensen die door roedels worden opgenomen (denk aan Mowgli). En: de wolf is wantrouwig naar andere soorten. Net als de mens.

"Wij kunnen heel lief voor en trouw naar familieleden en vrienden zijn, maar zodra we vreemden tegenkomen, worden we wantrouwiger en soms zelfs onaardig."

Wolvenzoekers

Ook in rustgebieden, die helemáál verboden zijn voor recreanten, zijn wolvenzoekers aangetroffen. "De regels zijn er niet voor niets. Het wild in de bossen heeft recht op rust", zegt boswachter Jasper. 

"We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven in hun leefgebied zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen."

'Te lage boete'

Een bekeuring kan oplopen tot 85 euro. "Dat is nog veel te laag", vindt Benny. "Die mensen realiseren zich niet waar ze mee bezig zijn. Ze jagen alle dieren weg."

Hoezeer hij ook snapt dat de wolf tot de fascinatie spreekt: mensen moeten zich aan de regels houden, vindt hij. "Het is bovendien ook helemaal niet nódig om de paden af te gaan om in verboden gebieden die wolven te zoeken. Wij konden hem gewoon zien vanaf het wandelpad. Alsof die dieren rekening houden met de verboden-voor-wandelaars-bordjes."

Magisch moment

Ook is er een ecologisch belang waardoor natuurliefhebbers hopen dat de wolf terugkeert. "Hij zorgt voor ecologisch evenwicht. We hebben duizenden reeën in Nederland", legt Van der Meulen uit. Laat dat dier nou nét op het menu van de wolf staan. 

Van der Meulen zou het mooi vinden, de wolf helemaal terug in Nederland. "Als kind was ik al gek van wolven. Ik weet nog dat ik voor het eerst wolven in het wild hoorde in een natuurpark in Amerika. Er gaat dan ineens zo'n diepe angst en verwondering door je lijf. Dat is wat de wolf bij de mens losmaakt."

Video: is dit het bewijs dat de wolf terug is?

Uitwerpselen, haren, vage foto's...
Lees meer over
StaatsbosbeheerWolfNatuurbeheerNatuurgebiedDierenAgressie bij dierenDierenwelzijnVeluwe