Eerste staking ooit

Jeugdzorgers leggen werk neer: 'Gevaarlijke situaties door wachtlijsten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws / Peter van der StruijsJeugdzorgers leggen werk neer: 'Gevaarlijke situaties door wachtlijsten'
RTL

Medewerkers uit de jeugdzorg staken vandaag. Ze willen 950 miljoen euro om de administratiedruk te verlagen en arbeidsvoorwaarden te verbeteren. "We zijn al drie jaar bezig om de jeugdzorg beter te maken, maar tot nu toe heeft de minister de handschoen nog niet echt opgepakt", zegt pleegzorger Laura Tijssen.

Het is volgens vakbonden FNV en CNV voor het eerst dat medewerkers uit de jeugdzorg het werk neerleggen. "Jeugdzorgwerkers voeren met de vakbonden al bijna drie jaar actie tegen het huidige jeugdzorgbeleid", schrijft FNV. "Tot voor kort liepen jeugdzorgwerkers zichzelf liever voorbij om toch nog koste wat kost de kinderen te helpen."

De vakbonden rekenen op enkele duizenden mensen bij een bijeenkomst vandaag in Den Haag.

Vechtende ouders en fysiek geweld: deze kinderen wachten te lang op hulp
Lees ook

Vechtende ouders en fysiek geweld: deze kinderen wachten te lang op hulp

Werkdruk

Volgens de FNV komen jeugdzorgwerkers niet meer toe aan hun werk, het helpen van kinderen en gezinnen. Daarnaast vinden ze de werkdruk te hoog. Pleegzorger Tijssen herkent dit. "Het ziekteverzuim is landelijk bijna 17 procent. Collega's kunnen het werk niet meer aan en vallen om. Het verloop bij ons is enorm."

Tijssen werkt in de pleegzorg in de regio Eindhoven. Ze begeleidt gezinnen om te voorkomen dat pleegkinderen uit huis geplaatst worden. Ze is naar eigen zeggen bijna de helft van haar werktijd bezig met administratie. "Dat is tijd die ik liever bij de cliënt ben."

Tijssen begeleidt drie gezinnen, maar veel collega's hebben er veel meer. "Sommige collega's begeleiden acht gezinnen. Die werken allemaal door in hun privé-uren."

Gevaarlijke situaties

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn lang en dat kan volgens Tijssen tot gevaarlijke situaties leiden. "Ik hoor verhalen over kinderen met een maatregel, dat betekent dat de rechter heeft gezegd dat hun thuissituatie niet veilig is, die op een wachtlijst worden geplaatst en geen jeugdzorg krijgen. Dat zijn jongeren die bijvoorbeeld mishandeld worden thuis."

Ook gezinsmanager Petra de Vries benadrukt het gevaar van lange wachtlijsten. Ze werkt in Amsterdam met gezinnen die het stadium van vrijwillige hulpverlening al voorbij zijn. "Soms moeten gezinnen dan alsnog zeven maanden wachten op hulpverlening", zegt ze. "Dat is niet te doen."

De Vries kent situaties waar kinderen uit huis geplaatst zijn omdat de situatie te gevaarlijk werd thuis. "Dat had voorkomen kunnen worden als er eerder hulp was gekomen. Dat is het laatste wat je wilt."

Carrièreswitch

Pleegzorger Tijssen heeft al eens overwogen om uit de jeugdzorg te stappen. Veel van haar collega's gingen haar voor. "Dit is niet waarvoor ik ben begonnen in de jeugdzorg." Toch zorgt het contact met de cliënten ervoor dat ze blijft. "Daar doe je het voor. Ik blijf eerder vechten voor betere werkomstandigheden dan dat ik wegga", zegt ze.

De cliënten die ze vandaag door de staking niet kan helpen, steunen haar. "Zij zien ook waar het fout loopt." Ook De Vries krijgt steun van haar gezinnen. "Veel van mijn cliënten vinden het wel stoer dat we staken."

Lees meer over
Hugo de JongeFNVCNVJeugdzorgStakingenWerknemersGezin