Minister kijkt naar 'mogelijke aanpassingen' leenstelsel studenten
Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven gaat nog eens goed kijken naar het leenstelsel voor studenten. Naar aanleiding van dat onderzoek beslist zij of er iets gaat veranderen.
Als het stelsel voor sommige studenten 'een grote belemmering' is, zoals een flinke Kamermeerderheid inmiddels vindt, 'dan gaan we kijken naar de mogelijke aanpassingen'.
Meerderheid wil terugkeer basisbeurs
De afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel staan weer volop ter discussie. Voormalige voorvechters als GroenLinks en PvdA hebben zich ertegen gekeerd.
Er is nu een stevige meerderheid voor een terugkeer van de studiebeurs. Het kabinet heeft echter afgesproken daar deze kabinetsperiode niet aan te morrelen.
Verkiezingen
Van Engelshoven wil een 'onderbouwing bieden' voor dit debat 'door gedegen te kijken naar de effecten van het nieuwe stelsel'. Ze buigt zich over de periode van 2011 tot 2019. De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft.
Zo wil ze in beeld te krijgen wat daardoor precies is veranderd. De evaluatie moet voor volgende zomer klaar zijn. De nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2021.
'Investeringen moeten doorgaan'
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) stelt in een reactie dat de toegezegde investeringen in het hoger onderwijs overeind moeten blijven, met of zonder het leenstelsel voor studenten.
Het leenstelsel is destijds ingevoerd om het mogelijk te maken om fors te kunnen investeren in het onderwijs. Oorspronkelijk ging het om een jaarlijks bedrag van 1 miljard euro voor heel het hoger onderwijs.
"De investeringen die aan het leenstelsel vastzitten moeten overeind blijven. Dat is essentieel", zegt een woordvoerder van de universiteitenkoepel.