CO2-uitstoot

Wetenschappers: 'Biomassa niet duurzaam, stop met subsidies'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPWetenschappers: 'Biomassa niet duurzaam, stop met subsidies'
RTL

Volgens een Europese koepel van wetenschappers is het zinloos om miljarden te investeren in biomassacentrales, zoals de Nederlandse overheid in de vorm van subsidies doet. Volgens de deskundigen wekt de methode zelfs averechts.

De European Academies Science Advisory Council (EASAC) stelt dat het opwekken van energie met biomassa zelfs meer CO2-uitstoot oplevert dan kolen en gas, meldt het AD. "Biomassa is een heel slechte energiebron", zegt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit.

Europese afspraak

"Verbranding van hout levert weinig energie op", vervolgt zij, "waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen."

Advies aan kabinet: minder veeteelt, maximumsnelheid omlaag
Lees ook

Advies aan kabinet: minder veeteelt, maximumsnelheid omlaag

Nederland reserveert 11,4 miljard euro aan subsidie voor het bevorderen van biomassa-installaties. Volgens een inventarisatie van het AD staan er binnen een paar jaar 628 van deze centrales in ons land. Het kabinet ziet biomassa als een duurzame energiebron en wil daarmee de klimaatdoelen halen. Ook kan de gaskraan in Groningen ermee worden dichtgedraaid. 

Waanidee

Volgens de nieuwe Europese afspraak die hoogleraar Vet aanhaalt, telt de CO2-uitstoot van biomassa alleen mee in het land waar de biomassa is geoogst. Vaak is dat Noord-Europa en Amerika. Omdat er na het oogsten weer nieuwe bomen worden geplant, wordt biomassa als duurzaam bestempeld. Een 'waanidee', vindt Vet. "Het duurt jaren, soms zelfs decennia, voor dezelfde hoeveelheid CO2 weer is opgenomen door nieuwe bomen."

Ook de stikstofcommissie van oud-minister Remkes adviseerde het kabinet vorige week om te stoppen met subsidies voor meer biomassacentrales.

Lees meer over
Johan RemkesEnergieDuurzaamheidGroene energieWetenschapLuchtvervuiling