Mollenseizoen begonnen

Mollenbestrijders werken het klokje rond, maar eigenlijk is het een 'erg nuttig beestje'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© AFPMollenbestrijders werken het klokje rond, maar eigenlijk is het een 'erg nuttig beestje'
RTL

De herfst is weer begonnen en daarmee ook het lievelingsseizoen van de mol. Voor mensen die erg gehecht zijn aan hun gazon kunnen de molshopen een verschrikking zijn, maar de mol heeft ook zijn positieve kanten.

De molshopen zijn steeds vaker te zien in openbaar terrein, maar ook de gazonnetjes worden niet gespaard. "We zien ze nu steeds vaker omdat mollen een voedselvoorraad aanleggen voor de winter," zegt mollenbestrijder Richard Piké. "Als de grond bevroren is, vinden ze geen wormen meer, dus zijn ze deze periode superactief."

Veel drukker

Voor de mollenbestrijding is het drukte alom deze periode. Ze moeten wel vier tot vijf keer vaker in actie komen dan in de zomer. Volgens Piké is het doden van de mollen de enige manier om je gazon te behouden.

Piké: "Je ziet steeds vaker dat mensen geluidsapparaatjes kopen om de mollen weg te jagen, maar dat werkt totaal niet, ze gaan gewoon ergens anders in je tuin zitten en gaan er met een grote boog omheen. Het is hard om te zeggen, maar het is of het gazon eraan, of de mol dood."

Duitse mollenvanger knalt zichzelf met rotjes het ziekenhuis in
Lees ook

Duitse mollenvanger knalt zichzelf met rotjes het ziekenhuis in

Voor velen is het erg vervelend, die grote molshopen in de tuin. "Toch is een mol een hartstikke nuttig beestje", zegt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. "Mollen graven gangen, waardoor je grond veel luchtiger wordt."

En doordat er meer lucht in de grond zit, kan bijvoorbeeld regenwater veel beter weglopen, gaat hij verder. "Daarnaast is een molshoop een iets hoger, warmer, en droog stukje grond, waardoor er weer nieuwe plantjes kunnen gaan groeien waar bijvoorbeeld vlinders op af komen."

Geen last van

La Haye raadt mensen aan om eens anders naar hun gazon te kijken als ze denken last te hebben van de molshopen. Volgens hem heb je ook helemaal geen last van een mol, eet hij bijna alleen maar wormen en vergrijpt hij zich niet aan je mooie planten.

La Haye: "Een mol zorgt voor leven in je tuin. Saaie groene grasvelden hebben we al genoeg in Nederland. Maai daarom eens om een molshoop heen en kijk wat er gebeurt."

La Haye heeft een duidelijke boodschap voor liefhebbers van perfecte gazonnetjes: "Als je een biljartlaken wil, neem dan kunstgras."

Lees meer over
TuinierenDieren