Binnenland

Stikstofimpasse: aantal bouwvergunningen dreigt drastisch te dalen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
Stikstofimpasse: aantal bouwvergunningen dreigt drastisch te dalen
RTL

​​​​​​​De stikstofproblematiek zorgt er mogelijk voor dat de komende vijf jaar veel minder nieuwe huizen gebouwd mogen worden dan nodig. Per jaar wil het kabinet er 75.000 laten bouwen, maar dit jaar en komend jaar worden er bijna 30.000 vergunningen te weinig afgegeven om dat doel te halen.

Voordat er een spa de grond in mag, moet een vergunning zijn afgegeven voor het bouwen van een huis. Bij de bouw komt stikstof vrij, en sinds een uitspraak van de Raad van State wordt veel strenger gekeken naar of een bouwproject wel mag. Veel projecten liggen stil en bij het afgeven van vergunningen voor nieuwe projecten worden strengere normen gehanteerd.

En dat zorgt er naar schatting voor dat er dit jaar en in 2020 nog maar 47.000 vergunningen zullen worden afgegeven, schrijft kersvers minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) aan de Tweede Kamer. "Als gevolg van de stikstofproblematiek dreigt een flinke dip in de nieuwbouw van woningen."

Bouwers Heijmans en BAM waarschuwden in de afgelopen week ook al voor een dip in nieuwbouw als er niet snel duidelijkheid komt. 

Snap je ook niets meer van de stikstofcrisis? Dit is hoe het zit
Lees ook

Snap je ook niets meer van de stikstofcrisis? Dit is hoe het zit

75.000 nieuwe huizen per jaar nodig

Als het doemscenario in het onderzoek van het ministerie werkelijkheid wordt, zal het tekort aan nieuwe woningen oplopen in plaats van kleiner worden. Er zijn dit jaar 294.000 huizen minder dan er eigenlijk nodig zijn. Dat komt neer op 3,8 procent van het totaal aantal woningen in Nederland.

Het kabinet probeert met miljardeninvesteringen het tekort te verkleinen. Zo werden vorig jaar bijna 80.000 nieuwe woningen opgeleverd. Daar zitten ook huizen tussen die zijn omgebouwd van bijvoorbeeld winkels of kantoren tot woning. Ook dit jaar zal het doel van 75.000 nieuwe woningen waarschijnlijk wel gehaald worden.

Maatregelen kabinet

Maar geen vergunningen betekent geen bouw. Dus werkt het kabinet aan maatregelen om toch weer vergunningen te kunnen afgeven, schrijft Van Veldhoven.

Dat pakket maatregelen wordt volgende week verwacht, zegt politiek verslaggever Ron Kragten. "Er moet eerst ergens stikstofuitstoot worden verminderd, voor die vergunningen weer afgegeven kunnen worden."

Maximumsnelheid omlaag

Er wordt onder meer gekeken naar het verlagen van de maximumsnelheid, het uitkopen van boeren in de buurt van natuurgebieden en het veranderen van de samenstelling van veevoer, zodat koeien minder stikstof produceren. 

"Het RIVM is deze nu aan het doorrekenen en er wordt door juristen naar gekeken, omdat het anders mogelijk weer sneuvelt bij de Raad van State", legt Kragten uit. 

Als dat niet lukt, zullen pas in 2024 weer 75.000 huizen per jaar gebouwd kunnen worden. En dat aantal is nodig om het woningtekort weg te werken.

Lees meer over
Stientje van VeldhovenWoningmarktBouwStikstofvervuiling