Tot 37 graden

Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?
RTL

De komende dagen wordt warm weer verwacht. Daarom is het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Waarom is dat nodig? Het RIVM geeft antwoord op vijf vragen over dit 'levensreddende' plan.

1. Wanneer is het hitteplan in het leven geroepen?
In 2006 is tijdens een conferentie besloten dat een hitteplan een goed idee is. Vooral ouderen hebben last van de warmte en omdat Nederland vergrijst, komen er steeds meer mensen in de risicogroep. Ook is er door klimaatveranderingen steeds meer kans op extreme weersomstandigheden.

2. Wie behoren tot die risicogroep?
Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht, om maar een paar belangrijke groepen te noemen, kunnen de hitte niet goed aan. 

3. Waar krijgen ze mee te maken als het zo warm is?
Ze krijgen gezondheidsproblemen door de warmte en de kwaliteit van hun leven gaat sterk achteruit. Uit onderzoek uit 2006 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat hogere temperaturen tot meer sterftegevallen leiden. Bij elke graad stijging van de gemiddelde temperatuur zijn er 31 extra doden per week

4. Hoe kan het hitteplan deze mensen helpen?
Er treedt een aantal maatregelen in werking, die vooral bedoeld zijn om mensen te alarmeren:

  • Er is een systeem waarmee de meest betrokken organisaties, zoals GGD en gemeentes, gewaarschuwd worden dat er waarschijnlijk een periode aankomt van vier of meer dagen boven de 27 graden.
  • Er gaat een algemene waarschuwing uit naar de bevolking als de kans op een dergelijke periode meer dan 90 procent bedraagt.
  • Er is informatiemateriaal beschikbaar met praktische aanwijzingen om een periode van aanhoudende hitte zo goed mogelijk te doorstaan.
  • Er wordt een beroep gedaan om te letten op mensen in de eigen omgeving die veel last ondervinden van de warmte.

5. Klinkt niet heel concreet...
Het gaat er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooral om dat de zorginstanties zich goed voorbereiden. Uiteraard kunnen mensen zichzelf wapenen tegen de hitte. Het RIVM geeft wel een aantal concrete tips: 

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.
  • De kracht van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon.

Dit doet extreme hitte met je lichaam

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden.
Lees meer over
KNMIBuienradarRIVMGezondheidWeersverwachtingExtreem weerNationaal hitteplan