Grote liquidatiezaak

Het Eris-proces rond 'moordmakelaars' Caloh Wagoh: 5 vragen en antwoorden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHet Eris-proces rond 'moordmakelaars' Caloh Wagoh: 5 vragen en antwoorden
RTL

De deze week opgepakte Ridouan Taghi zal voor de rechter moeten verschijnen in het grote liquidatieproces Marengo. Maar tegelijkertijd speelt er nóg een groot liquidatieproces waarin Taghi genoemd wordt: het Eris-proces. Vandaag is er een nieuwe inleidende zitting in deze zaak, die opmerkelijke raakvlakken heeft met Marengo.

Waar gaat Eris precies over?

Eris is de naam van een van de grootste liquidatiezaken uit de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak. Het proces draait om leden van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig hebben gemaakt aan bedreiging en afpersing, de handel in en het bezit van vuurwapens, en de belangrijkste aanklacht: het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties.

Zoals de officier van justitie tijdens de vorige zitting begin oktober zei: "Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze motorclub ging het net zo gemakkelijk om opdrachten mensen kapot te knallen."

Op dit moment denkt het OM voldoende bewijs te hebben voor vier liquidaties:

- Farid Souhali, op 17 april 2017 in Den Haag

- Jaïr Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen

- Zeki Yumusak, op 25 juli 2017 in Rotterdam

- Stefaan Bogaerts, 21 september 2017 in Spijkenisse

OM: motorclub Caloh Wagoh moordde op bestelling, nam opdrachten van Taghi aan
Lees ook

OM: motorclub Caloh Wagoh moordde op bestelling, nam opdrachten van Taghi aan

Wie zijn de belangrijkste verdachten?

Er zijn in totaal veertien verdachten, van wie Delano ‘Keylow’ R., mede-oprichter van Caloh Wagoh, de belangrijkste is. Volgens het OM heeft Delano R. moordopdrachten aangenomen om die vervolgens door moordcommando’s, bestaande uit leden van zijn motorclub, te laten uitvoeren. Er waren drie van zulke moordcommando’s actief binnen Caloh Wagoh, denkt het OM.

Sommige opdrachten voor de liquidaties kwamen uit een Turks netwerk. Dit netwerk werd aangedragen door een ander hooggeplaatst lid van Caloh Wagoh en een belangrijke verdachte in dit proces: Greg R. Deze 71-jarige crimineel had volgens het OM de rol van raadgever binnen Caloh Wagoh.

Andere moordopdrachten zouden afkomstig zijn van het netwerk van de deze week in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi. Toch is Taghi geen verdachte in het Eris-proces. Vooralsnog staat Taghi alleen terecht in dat andere grote liquidatieproces: Marengo.

Hoe sterk is het bewijs?

Net als in het Marengo-proces beschikt het OM in de Eris-zaak over een kroongetuige: Tony de G. Deze kroongetuige maakte zelf deel uit van een van de moordcommando’s van Caloh Wagoh en nam actief deel aan geweldsdelicten. Na de moord op Jaïr Wessels in juli 2017 wilde De G. niet langer betrokken zijn bij liquidaties. Omdat hij vreesde zelf doodgeschoten te worden als hij uit de organisatie zou stappen, besloot hij met de politie te gaan praten.

Ander belangrijk bewijs komt, opnieuw net als bij Marengo, uit zogenoemde PGP-berichten. PGP staat voor Pretty Good Privacy, een systeem dat berichten versleutelt waardoor criminelen zich onbespied wanen in hun communicatie. Opmerkelijk in dit proces: het OM heeft vier harddisks vol aan video-opnames en foto’s van die geheime PGP-berichten gevonden op gegevensdragers van hoofdverdachte Delano R. Waarom Delano R. deze PGP-teksten kennelijk wilde vastleggen op foto en video, is voor het OM een raadsel. Het levert wel een schat aan bewijsmateriaal op.

Waarom worden Marengo en Eris niet samengevoegd?

Er zijn dus grote gelijkenissen tussen Marengo en Eris: in beide zaken bestaat het belangrijkste bewijs uit PGP-berichten en de verklaringen van een kroongetuige. Bovendien gaat het in beide zaken om liquidaties die (deels) zouden zijn uitgevoerd in opdracht van Ridouan Taghi.

Maar er is ook een groot verschil: in Marengo gaat het om misdaden die gepleegd zijn in de periode van 9 september 2015 tot en met 14 januari 2017, de dag waarop kroongetuige Nabil B. zich bij de politie meldde. In Eris gaat het om strafbare feiten die zijn gepleegd in de periode erna, vanaf eind januari 2017. Omdat de twee kroongetuigen in deze twee zaken dus over twee verschillende tijdsperiodes hebben verklaard, vindt het OM het 'niet opportuun' om de zaken samen te voegen.

Hoe lang gaat het Eris-proces duren?

Vandaag staat er een zogenoemde pro-formazitting op de agenda. Het OM geeft dan een update over de voortgang van het onderzoek en de rechtbank besluit over de voorlopige hechtenis van de verdachten. Pas als het onderzoek volledig is afgerond kan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. Het OM verwacht dat dat niet voor 2021 zal gebeuren.

Lees meer over
MotorclubsCaloh WagohCriminele organisatiesRechtszaakLiquidatie