Politieactie

Caloh Wagoh, samensmelting van straatbende en motorclub

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCaloh Wagoh, samensmelting van straatbende en motorclub
RTL

Vanochtend startte de politie een grote actie tegen outlawmotorclub Caloh Wagoh. Het Openbaar Ministerie (OM) omschrijft de club als een criminele organisatie. Caloh Wagoh bestaat nog maar sinds 2016, maar is snel gegroeid, weet criminoloog Robby Roks.

Volgens het OM maakt de 'broederschap' zich schuldig aan ondermijnende activiteiten. Vanochtend deed de politie huiszoekingen op 40 plaatsen in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en in het midden en oosten van het land. Twee kopstukken van 48 en 70 jaar oud werden aangehouden.

Enorme politieactie tegen outlawmotorclub Caloh Wagoh, kopstukken vast
Lees ook

Enorme politieactie tegen outlawmotorclub Caloh Wagoh, kopstukken vast

Chapters in het buitenland

"Caloh Wagoh is een groep die in korte tijd best wel groot is geworden. Volgens de laatste berichten zijn er zo'n tweehonderd man bij betrokken", zegt Robby Roks. Hij deed jarenlang onderzoek naar de Haagse straatbende The Crips.

Caloh Wagoh heeft inmiddels chapters in Amersfoort, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Nijmegen, Woerden, maar ook in Suriname, Engeland en België.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Hybride motorgang'

"Caloh Wagoh ontstond na een fusie van leden van motorclub Trailer Trash en leden van The Crips en is dus eigenlijk een 'hybride' motorgang." The Crips was een straatbende naar Amerikaans voorbeeld die sinds 1988 bestond. De bende werd opgeheven na interne conflicten. 

"The Crips was als groep te herkennen en hield zich bezig met criminele activiteiten. Leden zijn veroordeeld voor, of in aanraking geweest met politie, met betrekking tot onder andere doodslag, wietteelt en of geweld op straat."

Aanslag Panorama

Caloh Wagoh kwam eerder dit jaar in het nieuws nadat leden van de motorclub waren gearresteerd vanwege een aanslag op het pand waar het blad Panorama is gehuisvest.

De beschieting gebeurde met een antiraketwapen. De drie zitten nog altijd in voorarrest.

Moord op zakenman

Een ander lid van Caloh Wagoh zit sinds vorige maand vast op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts. 
Die werd in september 2017 vermoord in de buurt van een kroeg in Spijkenisse. In dat café kwamen veel leden van de zogenoemde outlaw motorcycle gang (OMG), zoals de politie de club omschrijft.

Weer een ander lid van de motorclub is aangehouden voor de moord op de broer van 'Mocro-maffia'-kroongetuige Nabil B. lid van Caloh Wagoh.

Lees meer over
Openbaar MinisterieCriminaliteitMotorclubsCriminele organisaties