Reeks liquidaties

OM: motorclub Caloh Wagoh moordde op bestelling, nam opdrachten van Taghi aan

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPOM: motorclub Caloh Wagoh moordde op bestelling, nam opdrachten van Taghi aan
RTL

De motorclub Caloh Wagoh had drie moordcommando's die opdrachten aannamen van onder anderen crimineel Riduan Taghi. "Het is bij de wilde spinnen af. Er wordt gesproken over het doden van mensen alsof het om Brabantse worstenbroodjes gaat."

"Sommige mensen geven opdracht hun tuin op te knappen, in deze zaak werd opdracht gegeven mensen kapot te knallen." Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

Daar dient een inleidende zitting van het strafrechtelijk onderzoek naar de criminele activiteiten van de motorclub. Leden van de club worden verdacht van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Op dit moment zijn er veertien verdachten. Hoofdverdachte is  (mede)oprichter van de motorclub Delano R. 

Ook Taghi gaf opdrachten

Uit ontsleutelde gesprekken tussen de verschillende leden blijkt volgens het OM dat liquidaties 'werden besteld'. De voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi wordt in een aantal zaken genoemd als opdrachtgever. De opdrachten zouden vervolgens zijn uitgezet bij de oprichter van Caloh Wagoh, die vervolgens vanuit zijn motorclub verschillende moordcommando's inzette.

Hoe blijft topcrimineel Ridouan Taghi al zo lang uit handen van de politie?
Lees ook

Hoe blijft topcrimineel Ridouan Taghi al zo lang uit handen van de politie?

Taghi is hoofdverdachte in een ander groot liquidatieproces genaamd Marengo en wordt verdacht van meerdere moorden. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op advocaat Derk Wiersum.

Taghi wordt vervolgd in Marengo, maar 'uiteraard zal op termijn ook zijn rol in deze zaak worden bekeken', zegt het OM. 

Ontsleutelde berichten

De zaak wordt steeds groter en omvangrijker, onder meer door de verklaringen van Tony de G., die in deze zaak kroongetuige is en zelf wordt gezien als een van de uitvoerders.

'Godfather' Greg R. en Delano R. worden onder meer verdacht van het medeplegen van liquidaties, die zij tevens zouden hebben gefaciliteerd.

'Geoliede moordmachine' 

Het Openbaar Ministerie omschrijft Caloh Wagoh als 'een geoliede moordmachine'. Verslaggever Eelco Hilterman is bij de zitting aanwezig en twittert over de zaak:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Caloh Wagoh, een 'hybride' motorclub

Motorclub Caloh Wagoh bestaat sinds 2016, maar is snel gegroeid. Inmiddels heeft de club inmiddels chapters in Amersfoort, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Nijmegen, Woerden, maar ook in Suriname, Engeland en België.

"Caloh Wagoh ontstond na een fusie van leden van motorclub Trailer Trash en leden van The Crips en is dus eigenlijk een 'hybride' motorgang", zei  criminoloog Robby Roks in een eerder interview. "The Crips was als groep te herkennen en hield zich bezig met criminele activiteiten. Leden zijn veroordeeld voor, of in aanraking geweest met politie, met betrekking tot onder andere doodslag, wietteelt en of geweld op straat."

Aanslag Panorama

Caloh Wagoh kwam eerder in het nieuws nadat leden van de motorclub waren gearresteerd vanwege een aanslag op het pand waar het blad Panorama is gehuisvest.

Lees meer over
Ridouan TaghiDerk WiersumLiquidatieMotorclubsRechtszaakCaloh Wagoh