Deze mensen zijn lid van het nieuwe Ongehoord Nederland en vertellen waarom
Het is officieel: Ongehoord Nederland heeft bestaansrecht. De omroep in oprichting heeft 50.000 leden binnen. Maar wie zijn die leden? We spraken er drie. "Ik durf er niet openlijk voor uit te komen."
Een stem geven aan 'de mensen die Hilversum amper ziet staan'. Dat is het doel van Ongehoord Nederland (ON), de omroep die journalist Arnold Karskens met een paar andere opiniemakers, wil oprichten.
Met het behalen van 50.000 leden, is de eerste horde op weg naar toelating in het publieke bestel, gehaald.
Nicole: 'Halleluja, een omroep voor mij'
De 61-jarige Nicole (echte naam bekend bij de redactie), werkzaam als verpleegkundige, is één van die leden. Ze vertelt waarom.
"Ik ben opgegroeid in een heel links nest, mijn kinderen zijn links opgevoed, en op de werkvloer in de zorg ging ik vooral met linkse mensen om. Tot ik een paar jaar geleden eens op Twitter keek. Gewoon, uit nieuwsgierigheid.
Ik kreeg door wat ik op tv had gemist. Ik las heel andere meningen, veel rechtser, maar wél genuanceerd. Ik besefte hoe links de berichtgeving op de Nederlandse tv is, en hoe jammer ik dat vind.
Het was een eyeopener. De eerstvolgende verkiezingen in Nederland stem ik op Forum voor Democratie. Voorheen was het altijd GroenLinks. Het komt ook door mijn werk in de zorg. Ja: de linkse partijen willen meer geld voor zorgverleners. Dat is goed. Maar ik heb vooral veel te maken gehad met agressie. Dat moet strenger worden aangepakt. Dat is wat de rechtse partijen doen.
Toen ik hoorde over ON, dacht ik: halleluja. Eindelijk een omroep voor mij. Mensen zijn achterdochtig. Bang. Ikzelf durf ook niet met mijn echte naam dit verhaal te vertellen. Als je een beetje rechts bent, word je al snel uitgemaakt voor racist of nazi. Dat komt omdat we alleen maar linkse meningen te horen krijgen.
Ik hoop dat de nieuwe omroep de andere kant gaat laten zien. Dat we niet alleen maar drie ongeruste vaders horen van IS-bruiden die willen dat hun dochters terug naar Nederland komen, maar dat we ook iemand aan het woord laten die vertelt hoe gevaarlijk het is die mensen terug te halen. Ik wil de waarheid horen."
Arjan: 'Ik denk niet in hokjes'
Ook Arjan van den Berg (44), zorgverlener, is lid. Hij vindt het niet erg om zijn naam bekend te maken.
"Ik wil meer achtergrond bij het nieuws, meer uitdieping van diverse onderwerpen. Er is weinig tijd en ruimte om dieper en langer in onderwerpen te duiken bij de huidige zenders, terwijl ik daar wel behoefte aan heb.
Ik ben een echte nieuwsman, ik kijk naar de NPO maar ook naar BBC, Al Jazeera, ik wil alles weten wat op de hoek van de straat gebeurt, maar ook aan de andere kant van de wereld. Showbizz- en spelletjesprogramma's zijn er al genoeg.
Ik vind het heel mooi dat ON er is. Eindelijk een omroep die Nederlanders een podium geeft om onderwerpen te belichten die spelen in de maatschappij en hier meer zendtijd aan besteedt dan de huidige omroepen. Ik zie de omroep als een soort CNN-zender, maar dan in Nederland.
Of ik meer behoefte heb aan 'rechtse geluiden'? Ik denk niet zo in hokjes. We leven in een democratisch land, ieder mag denken wat hij of zij wil, ik vind dat dit moet kunnen met respect voor elkaar. Ik ben niet per se links, of rechts, ik wil gewoon meer achtergrond en ik denk dat ON dat kan geven."
Arie: 'Ik wil meer dan één wereldbeeld zien'
Arie Overgaauw (37), ICT'er, wil meer diversiteit op tv zien en is daarom ON-lid.
"Ik ben geïnteresseerd in hoe mensen denken, welke waarden ze hebben en ik probeer te snappen waarom zij bepaalde keuzes maken. Ik weet gewoon graag hoe de vork in de steel zit, maar ik laat me ook graag van het tegendeel overtuigen.
Het lijkt wel alsof de gevestigde journalistiek uit één soort hout gesneden is. Het nieuws dat op de tv te zien is, lijkt vanuit één wereldbeeld te zijn beredeneerd: progressief-liberaal. Maar Nederland is veel diverser. Het gevoel bekruipt me dat als ik openlijk uitkom voor mijn mening, de meeste mensen je buitensluiten en niet serieus nemen.
Het stoort me enorm dat 'stemmingmakerij' het keer op keer wint van feitelijke wetenschap op de Nederlandse tv. Die stemmingmakerij is voor de meeste mensen leuker om naar te kijken, denk ik. Maar het lost geen problemen op. Ik hoop dat ON een platform wordt waar wel die heerlijk saaie wetenschappelijke onderbouwing te zien zal zijn."
Oprichter Arnold: 'Dit is ongekend'
Arnold Karskens begon het initiatief en is blij met het ledenaantal.
"Dit is boven alle verwachtingen, 50.000 leden binnen één maand, dat is ongekend. Ik ben zeer verheugd.
Het laat zien hoe groot de onvrede is over het huidige publieke bestel. Mensen zijn echt teleurgesteld, het vertrouwen is weg en dat mogen de grote omroepen zichzelf aantrekken. Want de mensen komen wél naar mij toe. Op elke straathoek spreekt iemand me wel even aan: 'Het is goed wat je doet.'
Ik vertegenwoordig die mensen nu en daar ben ik trots op. Ik denk wel dat we met dit ledenaantal nog lang niet iedereen hebben bereikt die we kunnen bereiken. We moeten nu nog meer gaan werken aan onze naamsbekendheid. Ik heb gisteren ook geen feestje gevierd, maar gewoon gemberthee gedronken. Er moet gewerkt worden."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.