Houden aan afspraken

Voorlopig geen ontslagronde bij Tata in IJmuiden, zegt Nederlandse directie

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Tata SteelVoorlopig geen ontslagronde bij Tata in IJmuiden, zegt Nederlandse directie
RTL

Tata Steel Nederland zal zich aan eerdere afspraken met de vakbonden over het behoud van banen houden. Dat schrijft topman Theo Henrar van de voormalige Hoogovens in een brief aan vakbond FNV.

Eind november werd bekend dat Tata Steel over de hele wereld 3000 banen zou schrappen. In ons land zouden 1600 banen verdwijnen, in het Verenigd Koninkrijk staan 1000 banen op de tocht en de andere 350 verdwijnen op andere plekken in de wereld.

Tata Steel bevestigt: 1600 banen weg in IJmuiden
Lees ook

Tata Steel bevestigt: 1600 banen weg in IJmuiden

Maar het schrappen van de banen in IJmuiden lijkt voorlopig niet te kunnen. De Nederlandse directie zegt zich aan afspraken met de bonden te houden. Daardoor is een massaontslag in Nederland in ieder geval tot oktober volgend jaar niet mogelijk.

Marges onder druk

Wel schrijft Henrar dat 'de marges en het verdienmodel' van Tata Steel Nederland onder druk staan. De directie van het staalbedrijf vraagt steun van de vakbond bij het verbeteren van het verdienvermogen. Het uitbesteden van werk aan lagelonenlanden ziet hij niet al een oplossing, verdere automatisering, innovatie en verbetering van de efficiency.

De vakbonden hadden de directie van Tata Steel om bevestiging gevraagd. Tata Steel Europe kondigde vorig jaar aan 1600 banen in IJmuiden te willen schrappen. Details daarover zijn nog altijd niet bekend. Met de baangarantie aan de bonden stelt de directie van Tata Steel Nederland zich mogelijk lijnrecht tegenover het moederbedrijf op.

Lees meer over
Tata SteelVakbondenFNVOntslagGeldWerkgelegenheidWerkloosheidIJmuiden