Gemeentelijke lasten stijgen dit jaar fors, vooral afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing en andere gemeentelijke lasten zullen dit jaar opnieuw flink stijgen. Vorig jaar stegen de lasten ook al fors. Een gemiddelde huurder in een van de veertig grootste gemeenten betaalt dit jaar 363 euro, een gemiddelde huiseigenaar 734 euro.
Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) op basis van onderzoek naar de belastingen in de veertig grootste gemeenten.
Eind vorig jaar verwachtte belangenvereniging Eigen Huis al dat de woonlasten omhoog zouden gaan. RTL Z bracht dat toen in kaart.
Hogere woonlasten
Huurders gaan ruim 5 procent meer woonlasten betalen dan vorig jaar, huizenbezitters ruim 4 procent. De onderzoekers hebben telkens gekeken naar huishoudens met meerdere bewoners.
Gemeenten rekenen bijna 6 procent meer dan vorig jaar voor het verzamelen en verwerken van afval. Dat komt vooral omdat de overheid de afvalstoffenbelasting vorig jaar al sterk verhoogde. Veel gemeenten betaalden de kosten hiervan vorig jaar nog zelf, maar rekenen dat nu door aan huishoudens.
Onroerendezaakbelasting
Daarbovenop zien huiseigenaren de onroerendezaakbelasting (ozb) voor het tweede jaar op rij met ruim 4 procent stijgen. Corine Hoeben van het COELO vindt die stijging zelfs nog meevallen. Omdat gemeenten steeds hogere kosten maken voor zorg en welzijn, had zij een grotere stijging verwacht.
Maar omdat een verhoging van de ozb een impopulaire maatregel is, vermoedt Hoeben dat gemeenten hier nog even mee wachten. Gemeenten hopen waarschijnlijk dat Den Haag meer geld vrijmaakt voor zorgtaken. "Maar als die zak geld niet komt, moeten gemeenten de ozb later snel verhogen of gaan bezuinigen."
Verschillen tussen gemeenten
De woonlasten verschillen sterk per gemeente. Zo gaan huiseigenaren in Apeldoorn 17 procent meer dan vorig jaar betalen en huurders zelfs 29 procent, terwijl de woonlasten in Arnhem juist zullen dalen.