Laatste legeronderdeel

Vrouwen mogen nu ook op onderzeeboten: 'Je bent gewoon one of the guys'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DefensieVrouwen mogen nu ook op onderzeeboten: 'Je bent gewoon one of the guys'
RTL

Het was ruim een eeuw niet toegestaan: vrouwen op onderzeeërs. Door het gebrek aan ruimte en privacy aan boord zou hun aanwezigheid problemen kunnen geven. Onzin, blijkt nu, na een proef van een jaar. Vanaf nu mogen vrouwen gewoon mee.

De onderzeebootdienst was het laatste legeronderdeel van Defensie dat vrouwen weerde. De bemanning van een onderzeeër zit noodgedwongen voortdurend op elkaars lip en privacy is er nauwelijks.

Daarom was het handiger als vrouwen niet meegingen op de duikboot. "Vijf tot zeven weken aan één stuk onder water. Dan kunt u zich misschien wel voorstellen dat daar dan toch, ja, emoties bij gepaard gaan", zei commandant Hugo Ammerlaan van de Onderzeedienst vijf jaar geleden.

Netter kleden

Begin vorig jaar werd het taboe doorbroken. Toen liet de marine vrouwen bij wijze van proef toetreden tot de bemanning van de Zr. Ms. Zeeleeuw. De ruimtes werden niet of nauwelijks aangepast, ze moesten het doen met 'een gordijn hier en daar', werd toen gezegd. Ook moest de bemanning zich wat netter kleden.

Vrouwen mogen voor het eerst mee op onderzeeër marine
Lees ook

Vrouwen mogen voor het eerst mee op onderzeeër marine

De proef met deze vrouwen heeft aangetoond dat dit ook op de huidige onderzeeboten prima kan, meldt het ministerie van Defensie. Vrouwen mogen daarom per direct aan de slag aan boord van de onderzeeërs van de Koninklijke Marine.

"Het was in het begin wel even wennen", zegt matroos der 1ste klasse Mark in een video op de website van Defensie. "Maar uiteindelijk is iedereen er denk ik wel aan gewend. Mensen waren sceptisch in het begin, maar nu denk ik dat ze er wel goed in passen. Ze zijn gewoon één van ons, je merkt geen verschil meer."

Deur in plaats van een gordijn

Er zijn dus geen aparte ruimtes aan boord voor vrouwelijke opvarenden. Onderzoek bij andere marines wijst uit dat dit integratie van vrouwen in de weg staat. "Op basis van die conclusie hebben we slechts kleinere aanpassingen gedaan om meer privacy te creëren", aldus commandant Herman de Groot van de Onderzeedienst.

Bij de douches zit nu een deur in plaats van een gordijn, zegt matroos Mark in de video.

Luitenant-ter-zee 3de klasse Myrthe werkt nu al op een Nederlandse onderzeeër, de Zr.MS. Dolfijn. "In een onderzeeboot varen leek mij technisch uitdagend en daarnaast ook hartstikke leuk", zegt zij. "Je zit met een kleine bemanning onder water. Met de bemanning die je hebt, daarmee moet je het doen." Het samenwerken met mannen gaat prima. "Je bent gewoon one of the guys."

Defensie werkt al langer aan meer diversiteit in het personeelsbestand. "Een gemengd team presteert beter. Met verschillende karakters en denkwijzen worden zaken uit meer invalshoeken benaderd."

Lees meer over
Koninklijke MarineDefensie