Freek Vonk toont litteken na haaienbeet: 'Gevoel in huid is nooit teruggekomen'
Het is vandaag precies drie jaar geleden dat Freek Vonk door een haai werd gebeten op de Bahama's. Hij werd toen vier uur lang geopereerd aan zijn bovenarm. "Mijn strijd voor het behoud van haaien gaat onverminderd door, het litteken is daar een permanente herinnering aan."
Met een indrukwekkende Facebookfoto blikt Freek Vonk terug op de dag van het ongeluk drie jaar geleden. "Ik werd vroeg wakker op de Bahama's en we vertrokken met de boot om prachtige Caribische rifhaaien te filmen bij het eilandje Bimini", schrijft hij.
Vier uur geopereerd
De tv-bioloog was daar om opnames te maken voor de tv-programma 'Freek gaat naar de haaien'. In een video is te zien hoe het met Freek gaat na de aanval.
Met een van pijn vertrokken gezicht houdt hij een bebloed verband tegen zijn arm aangedrukt. De stuurman van de boot roept hulp in: "We hebben een beet, de presentator is gebeten, ik kom nu direct terug."
Bekijk hier de beelden van Freek net na de beet:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Traumahelikopter
Na de beet werd Freek met een traumahelikopter van de Amerikaanse kustwacht afgevoerd naar een ziekenhuis in Miami.
"In een vier uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan mijn kapotgebeten bovenarm. Ze hadden meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten."
Gevoelloos
Na de operatie bleef Freek nog een een week in het ziekenhuis om te kijken of er geen infectie zou optreden. De huid van zijn rechterarm is sinds de beet gevoelloos, staat in het Facebookbericht.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"De huidzenuwen doen het niet meer. Het gevoel in mijn huid heb ik nooit meer teruggekregen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren." Toch gaat zijn strijd voor het behoud van haaien gewoon door. "Het litteken is daar een permanente herinnering aan."