Brandhaartjes

Gevaar: storm blaast nesten eikenprocessierups uit bomen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Gevaar: storm blaast nesten eikenprocessierups uit bomen
RTL

De zware windvlagen van storm Ciara hebben op een aantal plekken de oude nesten van eikenprocessierupsen uit bomen geblazen. Dit vormt een gezondheidsrisico voor mensen en dieren.

Door de harde wind en zware windstoten is het volgens Nature Today aannemelijk dat de nesten van de eikenprocessierups die het afgelopen jaar niet verwijderd zijn, uit de bomen zijn gewaaid. Hoewel er geen levende rupsen door de nesten kruipen, vormen ze wel degelijk een gezondheidsrisico voor mensen en dieren. 

Onherkenbaar

De nesten zijn namelijk gevuld met duizenden haren van de vervelde processierupsen. Deze haren veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen van klachten na contact met de brandharen. Honden en katten kunnen stikken doordat hun tong opzwelt na een hap van zo'n harig nest en paarden kunnen ernstige buikkrampen krijgen. 

Eikenprocessierups is nu een vlinder (en zorgt nog even voor jeuk)
Lees ook

Eikenprocessierups is nu een vlinder (en zorgt nog even voor jeuk)

Deskundigen waarschuwen dat mensen de gevallen nesten soms niet herkennen. In de bomen zijn de nesten nog wit en grijs gekleurd, maar momenteel zijn ze bruin van kleur door de uitwerpselen van de rups. 

Advies

Het advies is om de nesten niet zelf op te ruimen. Daarvoor kun je beter een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf bellen. 

Waarom de rups het zo naar zijn zin heeft in Nederland? En wat kun je doen tegen die vreselijke jeuk?
Lees meer over
EikenprocessierupsStormenNederland