Coronavirus

Reisorganisaties willen noodfonds om vakantiegangers te compenseren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Reisorganisaties willen noodfonds om vakantiegangers te compenseren
RTL

Reizigers moeten kosteloos kunnen annuleren als er op hun vakantiebestemming een virusuitbraak is. Dat vinden tien reisorganisaties.

Wie een reis naar een risicogebied wil annuleren, draait nu in principe zelf op voor de kosten en is afhankelijk van de coulance van een reisorganisatie om mogelijk nog iets terug te krijgen. De reisorganisaties vinden dat er een fonds moet komen waaruit klanten kunnen worden gecompenseerd.

Trump verbiedt vliegreizen van Europeanen naar VS om corona
Lees ook

Trump verbiedt vliegreizen van Europeanen naar VS om corona

De reisbranche wordt hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Het aantal boekingen neemt af en mensen twijfelen om nu een reis te boeken. 

Coulance

Reizigers die naar Italië zouden afreizen, hebben de afgelopen weken hun reisplannen zien veranderen. Wie zich vorige week al niet meer senang voelde bij een stedentrip naar Napels of Rome, moest hopen dat de reisorganisatie over het hart streek.

Een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is namelijk niet bindend en daarom zijn reisorganisaties niet verplicht tot compensatie. 

Reisorganisaties vinden dat de klant niet mag opdraaien voor de kosten. "Het is onwenselijk dat schade door de consument wordt gedragen en het is niet uit te leggen dat mensen niet kunnen omboeken of annuleren als er sprake is van risico's. Vakantie hoort ontspannen te zijn", zegt Robbert ten Kate van Simi Reizen. 

Waar heeft de reiziger recht op?

  • Als reisorganisaties een geboekte pakketreis niet kan uitvoeren, mag de reiziger kosteloos annuleren. 
  • Ingewikkelder wordt het wanneer de vlucht en accommodatie beschikbaar zijn, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen noodzakelijke reizen door te laten gaan. Een vakantie is niet noodzakelijk, maar het reisadvies is slechts een advies en heeft geen rechtsgevolgen. Daarom zijn reisorganisaties niet verplicht om de reiziger te laten omboeken of kosteloos te laten annuleren. 
  • De meeste annuleringsverzekeringen dekken de kosten ook niet: die gelden alleen wanneer je zelf ziek bent of een dierbare overlijdt. 

Compensatie 

Een noodfonds zou uitkomst kunnen bieden, zeggen reisaanbieders. Uit deze pot met geld zou bij toekomstige uitbraken van infectieziekten de compensatie kunnen worden betaald.

Over de invulling van zo'n fonds verschillen de reisorganisaties van mening. Sommigen vinden dat de overheid moet bijspringen, anderen zien meer in een kleine noodfondsbijdrage bij iedere boeking. 

Daarmee worden consumenten en reisorganisaties ontzien. "De kosten die kosteloos annuleren voor vertrekkende klanten met zich mee brengen, zijn onmogelijk door de reisorganisaties alle te dragen", zegt Coby van Dongen van De Jong Intra Vakanties. 

Veranderende situaties

Bij Prijsvrij.nl mogen klanten die deze maand afreizen naar risicogebieden vooralsnog kosteloos van hun reis af. "Maar ga je in juli naar Noord-Italië, dan kunnen wij die niet nu al annuleren. De situatie kan straks weer anders zijn", zegt directeur Marc van Deursen. 

"Dit is de beste oplossing", volgens inwoners van het hard getroffen land.