Hamsteren? 'Onnodig en egoïstisch, je benadeelt er een ander mee'
Lege schappen en lange rijen in de supermarkt. De uitbraak van het coronavirus in Nederland zorgt er voor dat een aantal mensen zijn gaan hamsteren. "Er hangt een grimmige sfeer in de Albert Heijn."
De schappen met wc- en keukenpapier, aardappels en blikgroenten ogen leeg in de supermarkt. Nederlanders gaan massaal naar de winkel - alsof het kerst is - om eten in te slaan. Ook als ze hiervoor een enorme drukte moeten trotseren.
Rutte
Premier Mark Rutte roept Nederlanders op te stoppen met het hamsteren. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook 'mensen die hard voor ons aan het werk zijn' en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zei hij zojuist tijdens een persconferentie.
Ook Lotte (27) uit Amsterdam (foto boven) merkte dat, toen ze een pakketje ging ophalen bij de Albert Heijn op het Waterlooplein in Amsterdam. Of ze zelf aan het hamsteren is? "Nee, zeker niet. Ik vind het eerlijk gezegd belachelijk dat anderen dat wel doen. Het is onnodig en asociaal, en je benadeelt er anderen mee. Zowel de overheid als de supermarkten zelf geven aan dat hamsteren niet nodig is, daar vertrouw ik op."
15 pakken croissantjes
Maar dat doet niet iedereen, zag Lotte. "Ik kom net de supermarkt uit, daar zag ik iemand die 15 pakken croissantjes kocht. Levensmiddelen waarvan je normaal maar weinig nodig hebt, gaan in grote aantallen over de toonbank. Het blikvoer, wc-papier, pastasauzen, alles was op. Ik vraag me af of mensen beseffen wat ze aan het doen zijn."
Daarmee doelt Lotte op het feit dat als mensen nu gaan hamsteren, sommige artikelen mogelijk tijdelijk niet te koop zijn voor mensen die het wel echt nodig hebben. "Ik stond net in de Etos, daar zag ik twee vrouwen die gretig paracetamol aan het inslaan waren, bijna het hele schap haalden ze leeg. Toen ik vroeg waarom zeiden ze: voor als het straks niet meer kan. Daarmee benadeel je iemand die nu misschien ziek is en geen paracetamol meer kan kopen."
Aanstekelijk
Ook Marthe (29) zag veel lege schappen in de supermarkt. "Alle pasta was weg, net als het eten uit blik, wc-papier en paracetamol."
Zelf zou ze het niet snel doen, maar dat hamsteren van anderen werkt wel aanstekelijk, merkt ze. "Omdat anderen het gaan doen, merk ik dat ik ook denk: moet ik zelf ook meer inslaan? Ik vind van niet. Maar heb trouwens wel twee pakken muesli gekocht in plaats van één", lacht ze. "Is dat hamsteren?"
Marthe maakt zich niet echt zorgen over het hamstergedrag. "Ik las dat ze dit in Italië in het begin ook deden, maar na een paar dagen zag iedereen dat het niet echt nodig was, en hield het weer op. Ik denk dat het in Nederland net zo zal gaan."
Voorzichtig
Over het coronavirus zelf zegt ze: "Ik maak me niet echt zorgen, maar ben wel voorzichtig. Ik ga niet mee in de angst, maar probeer wel op te letten. Ik ga nu bijvoorbeeld niet langs bij mijn oma of mijn gehandicapte zusje."
Ze vindt dat de overheid tot nu toe goede maatregelen neemt. "Ja, volgens mij doen ze het goed. Laten we dit met z'n allen een even volhouden, hopelijk is het dan over een paar weken onder controle."
Grimmige sfeer
Muziekdocent Naomi (47) loopt ook net de supermarkt uit. "Ik heb niet echt gehamsterd, maar wel iets extra's ingekocht voor de komende dagen", zegt ze. "Ik laat me niet gek maken, maar er hing wel een grimmige sfeer in de Albert Heijn. Het is echt een beetje massa-hysterie."
Hart onder de riem
Volgens Naomi toont het hamstergedrag van anderen aan 'hoe egocentrisch mensen kunnen zijn in deze tijden'. Maar ze ziet ook goede dingen.
"Mensen die spontaan een bloemetje afgeven bij een bejaardentehuis, of mooie kleinere kunstinitiatieven die nu de ruimte krijgen omdat de grote evenementen zijn afgelast. Laten we elkaar niet gek maken, maar juist een hart onder de riem steken."