Flinke toename coronapatiënten in verpleeghuizen

Door Caroline van Soelen··Aangepast:
Flinke toename coronapatiënten in verpleeghuizen
De coronacrisis onder de loep

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er sinds vrijdag een forse toename is geweest in het aantal besmettingen met corona in verpleeghuizen. RTL Nieuws meldde afgelopen zaterdag al meer dan 1650 vermoedelijke besmettingen. Sindsdien zijn er 314 patiënten bijgekomen, waarvan er 203 een test hebben gedaan en 82 bewoners van verpleeghuizen zijn overleden sinds vrijdag.

Deze cijfers liggen hoger dan de cijfers van het RIVM, omdat het RIVM alleen registreert wanneer er daadwerkelijk een test heeft plaatsgevonden.  Dat meldt Verenso, de organisatie van specialisten ouderengeneeskunde. De cijfers komen van GeriMedica, zij beheren 55 procent van alle patiëntendossiers in verpleeghuizen.

Wat zeggen de cijfers?

In verpleeghuizen wordt niet iedereen die ziekteverschijnselen heeft getest op het coronavirus. Dat zie je terug in de cijfers. Een verdenking betekent dat een arts alle redenen heeft om een coronabesmetting te vermoeden, maar geen test doet of kan doen.

De cijfers veranderen elk uur. GeriMedica is de ontwikkelaar van Ysis en beheert het Elektronisch Patiëntendossier van 63.000 van de 115.000 patiënten in verpleeghuizen. Zij meten coronagevallen vanaf 16 maart.

Vanmiddag waren er 1979 bewoners van verpleeghuizen met corona: bij 1071 van hen gaat het om een verdenking van corona, vastgesteld door de verpleeghuisarts. 908 zijn positief getest op corona. Inmiddels zijn 281 bewoners in verpleeghuizen overleden aan het virus (van wie er 184 zijn getest en 97 een coronaverdenking hebben).

Nieuwe cijfers verpleeghuizen: vermoedelijk meer doden door corona
Lees ook

Nieuwe cijfers verpleeghuizen: vermoedelijk meer doden door corona

De cijfers van EPD-ontwikkelaar GeriMedica laten zien dat er vanmiddag 1979 patiënten met Covid-19 zijn geregistreerd. Daarvan is Covid-19 bij 908 patiënten vastgesteld, de andere 1071 patiënten hebben de diagnose van een arts in het verpleeghuis. Er zijn nu 281 verpleeghuisbewoners overleden, waarvan 184 een test hebben gedaan.

'Bewoners beschermen'

Verenso maakt zich zorgen: "We kunnen het ons niet permitteren dat het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen explosief toeneemt", zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. "Dat betekent niet alleen dat we onze bewoners zo goed mogelijk moeten beschermen, maar ook de zorgmedewerkers."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

"Om te voorkomen dat er patiënten moeten worden ingestuurd naar het ziekenhuis, zou er veel meer aandacht moeten zijn voor beschermende middelen in de eerste lijn en het verpleeghuis. Ook moeten er voldoende middelen zoals medicijnen en zuurstof aanwezig zijn", zegt Nieuwenhuizen.

Het is belangrijk dat mensen zich aan de coronamaatregelen blijven houden, anders kan de stijging weer toenemen.
Lees meer over
GezondheidszorgCoronavirusOuderenzorg