'Ik werd gek binnen'

Chinezen mogen Wuhan verlaten, maar het normale leven is ver weg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP Chinezen mogen Wuhan verlaten, maar het normale leven is ver weg
RTL

De lockdown in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst uitbrak, is opgeheven. Maar de Chinezen staan nu voor een volgende uitdaging: het leven hervatten en een nieuwe uitbraak van het virus voorkomen.

Na ruim 10 weken thuiszitten, mogen inwoners van Wuhan eindelijk weer naar buiten en de stad uit. Volgens lokale media zouden al tienduizenden mensen de stad vanochtend met de trein of het vliegtuig hebben verlaten. "Ik ben erg blij, eindelijk kan ik weer naar huis", zegt een Chinese arbeider die vastzat in Wuhan tegen persbureau Reuters.

Wonden nog vers

De 11 miljoen inwoners van de stad krijgen iets meer bewegingsvrijheid. Wegen gaan weer open en het openbaar vervoer rijdt weer. Maar de wonden van het coronavirus zijn nog vers in China.

En dus doet het land voorzichtig aan. Inwoners van Wuhan wordt nog steeds gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en de stad alleen te verlaten als het echt noodzakelijk is. Buiten gaan de mondkapjes op en wordt afstand gehouden. De scholen blijven nog dicht.

Reizigers met beschermende kleding op het vliegveld in Wuhan© AP
Reizigers met beschermende kleding op het vliegveld in Wuhan

Mensen worden daarnaast ook door de overheid gecontroleerd. Op straat moeten ze met een app kunnen aantonen dat ze gezond zijn en niet recent in contact zijn geweest met een besmet persoon. Mensen die vanuit Wuhan naar hoofdstad Peking reizen, worden extra gecontroleerd op ziekteverschijnselen.

Aantal slachtoffers

Eind januari ging de stad op slot nadat het virus zich razendsnel verspreidde. Meer dan 50.000 mensen raakten besmet in Wuhan, 2500 kwamen om het leven. Volgens Chinese cijfers komt 80 procent van het aantal dodelijke slachtoffers uit Wuhan.

Niemand mocht tijdens de lockdown zijn huis verlaten. Een familielid per gezin mocht eens in de drie dagen naar de supermarkt voor eten. Alleen als je officiële papieren had, gezond was en een legitieme reden had, mocht je de stad uitreizen.

Na de strenge maatregelen nam het aantal besmettingen af. De afgelopen drie weken zouden in Wuhan nog maar drie nieuwe besmettingen gemeld zijn. En dus wil de overheid de regels steeds meer versoepelen.

Dat gebeurde op feestelijke wijze, met een lichtshow over de rivier de Yangtze. Inwoners zwaaiden met vlaggen en zongen het volkslied. Het is voor veel mensen de eerste keer dat ze hun huis verlaten. "Ik ben al 70 dagen niet meer buiten geweest", zegt inwoner Tong Zhengkun tegen persbureau AP. Zijn appartementencomplex werd afgesloten nadat bewoners besmet waren geraakt. Zelfs voor boodschappen mocht hij de deur niet uit. "Ik werd gek van het binnen zitten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nieuwe besmettingen 

Maar van feestelijk optimisme is in het land nog geen sprake. Het gevaar voor een nieuwe uitbraak ligt op de loer. In de noordelijke provincie Heilongjiang zijn 25 nieuwe coronagevallen bevestigd. Mogelijk meegebracht door reizigers vanuit het aangrenzende Rusland. Terwijl Wuhan de draad probeert op te pakken gaat een andere Chinese stad, Suifenhe op slot. Er gelden dezelfde regels als in Wuhan tijdens de lockdown.

Het einde aan de strenge lockdown in Wuhan werd gevierd met een lichtshow.

Het aantal nieuwe besmettingen in heel China is in 24 uur verdubbeld naar 62. In totaal zijn ruim 80.000 mensen besmet. China vreest dat vanuit het buitenland weer veel nieuwe gevallen het land in zullen komen. Daarom worden praktisch alle buitenlandse reizigers toegang tot het land geweigerd.

Moeilijk voor ondernemers

De oorsprong van het virus wordt nog altijd onderzocht, maar veel eerste besmettingen zouden hebben plaatsgevonden op een dierenmarkt in Wuhan.

In de miljoenenstad gaan nu steeds meer winkels open. Veel grote bedrijven hebben hun productie weer opgestart. Maar de kleinere ondernemers hebben het moeilijk, omdat ze een tekort hebben aan werknemers en vraag naar hun producten. Daarom pompt de overheid nu 2,5 miljard euro in die bedrijven om ze weer op gang te helpen.

De strikte lockdown eind januari in Wuhan leek veel buitenstaanders toen wat overdreven. En hoewel er twijfels zijn over de cijfers die China over het coronavirus naar buiten brengt, is Wuhan een voorbeeld geworden voor uitbraakbeheersing. Inmiddels hebben talloze landen de bewegingsvrijheid van haar inwoners ingeperkt. Wereldwijd zal er ook nu naar Wuhan gekeken worden. Naar hoe de stad weer probeert op te krabbelen na een ongekende ramp als de coronacrisis.

Lees meer over
CoronavirusChina